Valitsev maailmameister Lewis Hamilton Mercedese roolis.Foto: Reuters/Scanpix
Vormel 1
11. märts 2019, 21:59

PÕNEVUST JUURDE! Vormel 1 pöördus punktide jagamises tagasi 1950. aastatesse

Vormel 1 sarja bossid otsustasid, et alates tänavusest hooajast antakse igal etapil välja lisapunkt, mille teenib piloot, kes sõidab võistluse sees välja kiireima ringi.

Tavapäraselt sõidetakse kiireimaid ringe etappide lõpus, kui suurem osa kütust on kulutatud ja autod on kerged. Nüüd tekib viimastel ringidel motivatsioon pingutada ka neil, kelle positsioon on kindel. Lisapunkt läheb arvesse nii individuaalses kui ka konstruktorite arvestuses.

Etapi võitja teenib 25 punkti, seega on ühelt etapilt võimalik maksimaalselt koguda 26 silma. 21 etapi peale on mängus 21 lisapunkti. 2018. aastal sõitis kõige enam kiireimaid ringe välja soomlane Valtteri Bottas, kes oli väledaim seitsmel juhul.

Üks tingimus lisapunkti teenimiseks siiski on. Nimelt tuleb etapp lõpetada 10 parema seas. Oletades, et Ferrari piloot Sebastian Vettel saab kokkuvõttes 11. koha, aga sõidab välja kiireima ringi, läheb punkt kaotsi, sest seda ei saa ka keegi teine.

Kiireima ringi eest anti üks punkt ka aastatel 1950-1959. Tollal mõõdeti ringiaegu kümnendikes ja 1954. aasta Briti GP-l said kiireima ringi kirja seitse pilooti. Punktitabelisse said nad kõik juurde 0,14 silma.