Kelly Catlin.Foto: EMMANUEL DUNAND/AFP
Jalgrattasport
12. märts 2019, 14:33

ÕUDNE: mis viis ülieduka, maailmameistrist noorsportlase enesetapuni? (3)

Jalgrattamaailma tabas möödunud nädalal tõeline šokk. Trekisõidu kolmekordne maailmameister ja olümpiamängude hõbemedalist, kõigest 23aastane Kelly Catlin tegi enesetapu.

Neiu leiti 7. märtsil oma Stanfordi ülikooli ühiselamutoast lämbunult. Tema isa Mark Catlin kinnitas The Washington Post´ile, et Kelly võttis endal ise elu. Kusjuures ta oli suitsiidi proovinud ka tänavu jaanuaris.

Mis enesetapuni viis?

Sündmusteahel algas mullu oktoobris, kui Kelly kukkudes käeluu murdis. Detsembris sattus ta taas õnnestusse, seekord lausa nii hullusti, et kaotas teadvuse. Sealt alates ei tundnud lähedased neiut enam põhimõtteliselt äragi.

„Ta polnud enam Kelly, kellega olime harjunud. Saime ta küll rääkima, aga ta kõneles nagu robot. Mõtlesime, et mis on meie kalli Kellyga juhtunud,“ jutustab isa Mark. Ta lisab, et muutusi oli ka igapäevaelus, Kelly polnud enam kaugeltki nii terane kui varem.

„Tema ees olid kõik uksed valla, kuid ta ei näinud perspektiivi. Tundus, et ta on sügavas masenduses. Pärast teadvuse kaotamist oli ta justkui kõigesse usu kaotanud. Elu oli mõttetu, tal polnud ainsatki sihti. Ta ei suutnud õppimisele ega spordile keskenduda.“

Tänavu jaanuaris muutus olukord eriti hulluks. Igapäevaselt Standfordi ülikoolis tudeerinud Kelly kirjutas pereliikmetele sünge sisuga e-kirja.

„Ta oli suitsiidne, mõtted olid väga tumedad, ta tundus ükskõikne,“ räägib Kelly õde Christine. „Kohe kui kirja saime, helistasime politseisse. Õnneks jõudsid nad õigel ajal, enne kui Kelly endale käe külge jõudis panna.“

Kelly tunnistas, et tal on küll raskusi, kuid ta siiski mõtleb oma tulevikule. „Mulle tundus, et temas oli justkui kaks isikut,“ sõnab vend Colin. „Veel nädala enne suitsiidikatset arutasime optimistlikult tulevikuplaane. Ta oli väga kangekaelne, tema suurim eesmärk oli võita kõik, mis võimalik.“

Ilmselt oligi möödunud aasta lõpus tekkinud peavigastus jätnud olulise jälje, muuhulgas piinasid Kellyt peavalud. „Mind jääb kummitama, et umbes poolteist nädalat enne enesetappu Kelly helistas ja me rääkisime umbes poolteist tundi. Ta jutustas oma uuest elust,“ meenutab Christine, kes ilmselt kallist õde siiski kuidagi päästa poleks saanud.

Pereisa Marki sõnutsi oli suitsiid paljude halbade juhuste kokkulangevus. „Depressioon, ärritus, liigne õppimine ja oskamatus „ei“ öelda. Lisaks ei saanud ta kõrge pulsi tõttu enam varasema intensiivsusega treenida,“ arutleb ta.

Edukas õpilane ja sportlane

1995. aasta 3. novembril sündinud Kelly oli üks kolmikutest. Tal oli õde Christine ja vend Colin. "Ta oli lahke, naljakas, empaatiline ja andekas kõiges, millega tegeles,“ lausub varalahkunud sportlase õde.

Vend Colin lisab: „Esialgu ei tahtnud ta rattaspordiga tegeleda, aga siis hakkas ta võitma. Võitmine meeldib talle väga. Mina olin alati planeerija, tema tegija. Arvasin alati, et meie kolm vallutame maailma. Olime tõelised energiapallid.“

Lisaks sportlikele saavutustele oli Kelly särav õpilane. 2018. aastal lõpetas ta Minnesota ülikoolis biomeditsiini ja hiina keele erialad. Stanfordis õppis ta matemaatikat. Tema üliedukat spordi ja õpingute ühendamist on avalikkuses korduvalt tunnustatud.

***

Kelly Catlin

3.11.1995 – 7.03.2018

Sündinud: USAs Minnesotas Saint Paulis

Amet: trekirattur

Saavutused: 2016. aasta olümpia võistkondlik hõbe

2016., 2017. ja 2018. aasta võistkondlik maailmameister

2017. ja 2018. aasta jälitussõidu pronks

Lisaks hulgaliselt medaleid Pan-Ameerika võistlustelt