Karel Tammjärv.Foto: Aldo Luud
Doping
12. märts 2019, 13:48

DOPINGUSKANDAAL | Karel Tammjärv ja Algo Kärp käisid politseis ütlusi andmas (15)

Esmaspäeval esitas riigiprokuratuur Mati Alaverile kahtlustuse seoses dopingu tarvitamisele kallutamisega ning viis suusatreeneri ka Tartu politseimajja ülekuulamisele. Täna käisid politseile oma ütlusi andmas ka veredopingu kasutamist avalikult tunnistanud suusatajad Karel Tammjärv ning Algo Kärp. 

Riigiprokuratuuri nõunik Olja Kivistik kinnitas Õhtulehele, et nii Tammjärv kui Kärp kuulati politsei poolt tunnistajatena üle. Küll lisas ta, et suusatajatele enditele pole võimalik kahtlustust esitada, kuna dopingu tarvitamine pole Eestis kriminaalkorras karistatav. 

Poolelioleva menetluse tõttu pole prokuratuuril võimalik kommenteerida, kas seoses Alaveri uurimisega on veel kedagi üle kuulatud. 

Alaver ise lasti pärast ütluste andmist esmaspäeva õhtul koju. Praeguseks on vabadusse lastud ka ütlusi andmas käinud Kärp ning Tammjärv. 

Mati Alaveri kaitsja Marko Pilv eile ajakirjanikele uut informatsiooni ei jaganud. "Ma ei pea võimalikuks praegu kommentaare anda," sõnas ta pärast kliendiga kohtumist. 

Riigiprokuröri Taavi Perni sõnul on Austria ja Saksamaa Liitvabariigi prokuratuur andnud piisava ülevaate, milliseid kuritegusid uuritakse sealsete menetluste raames. „Austria ja Saksamaa koostööpartneritelt saadud info pinnalt teame, et neil on käimas ulatuslik kriminaalmenetlus. Samas on aga avalikkuseni jõudnud väga palju uusi infokilde, mida on mõistlik uurida eraldi kriminaalmenetluse raames Eestis.“

Perni teatel jätkub Eesti suusatajate võimaliku dopingu tarvitamisega seotud kriminaalmenetlus Austrias. „Austria prokuratuuri alustatud kriminaalmenetluse raames selgitatakse meile teadaoleva info kohaselt muu hulgas välja mitmete sportlaste dopingu tarvitamisega seotud asjaolud. Eestis ei ole dopingu tarvitamine kriminaliseeritud, kuid oleme meie koostööpartneritele igati info kogumisel abiks,“ lisas Pern.

Kriminaalmenetlust alustati karistusseadustiku § 195 järgi, menetlust viib läbi Keskkriminaalpolitsei ja seda juhib Riigiprokuratuur.

Eesti seaduste kohaselt võib Alaveri dopingutarvitamisele kallutamise eest oodata kuni kolmeaastane vangistus. Austria seaduste kohaselt võib karistus aga suureneda koguni kümne aasta peale. Seda juhul, kui dopingukasutamisega tekitatud kahju on üle 300 000 euro.