ARMASTUS: Zinedine Zidane ja Madridi Real said taas kokku.Foto: Zuma Press/Scanpix
Jalgpall
12. märts 2019, 20:45

TAGASI KODUS! Zinedine Zidane astub omaenese kingadesse

Vutielegantsi kehastus Zinedine Zidane (46) leidis mängijana ruumi sealtki, kus sellest ilmselgelt puudust oli, loova oimu ning jalgade koostööna ronis ta välja igast lukuaugust. Üleeile sai mees uue ülesande: aidata peatreenerina kraavist välja vanker nimega Madridi Real.

Real pole Zidane'ile võõras. Ta armastab Madridi hiidu. Ta rokkis seal keskväljamaestrona viiel hooajal ning hiljem vinnas end kuningliku klubi treeneritehierarhia tippu. Tulemused olid oivalised: aastatel 2016-2018 võitis Real tema juhendamisel esimese klubina kolmel hooajal järjest Meistrite liiga. Enne kindral Zidane’i polnud seda keegi suutnud isegi kahel aastal järjest.

Mullu mais otsustas 1998. aastal Prantsusmaa maailmameistriks vedanud mees, et küll teeb küllale liiga küll. Klubi vajas vaheldust, Zidane samuti. Ta oli väidetavalt füüsiliselt ning vaimselt väsinud ning suhted mitmegi hoolealusega kiskusid kiiva. Nii sündiski otsus: pärast ajaloolist hoogu tuleb amet maha panna.

Keerame jalgpallikujulist kella edasi: alustuseks põrus Reali bossina Zidane’i asendaja Julen Lopetegui. Tema asemel koha üle võtnud Santiago Solarile said saatuslikuks viimased nädalad. Kahel korral kaotati igirivaalile Barcelonale ning Meistrite liiga kaheksandikfinaali korduskohtumises jäädi koduplatsil 1:4 alla Amsterdami Ajaxile ja langeti konkurentsist. 1012 päeva kestnud Reali valitsemisaeg Euroopas sai läbi.

Real koliseb. Meistrite liigaga on fin, Hispaania kõrgsarjas jäädakse 11 vooru enne lõppu Barcelonast maha 12 punktiga – videomänguski peaks kõvasti higistama, et säärane vahe tasa teha. Kapten Sergio Ramos ja president Florentino Perez kraaklevad. Pärast Ajaxile kaotatud mängu läks riietusruumis ütlemata tuliseks ning Ramos olevat Perezile põrutanud: „Maksa mulle, ja ma lahkun!“

Tänavuse aasta võib korstnasse kirjutada. See on vaid tüütu koorem, mis võiks kiirelt kaelast kaduda. Zidane’i ülesanne on vorpida uueks hooajaks tiim, kes taas Euroopas hirmu võiks külvata.

Möödunud suvel Torino Juventusesse lahkunud väravatemasin Ronaldot ei asendatud. Eeldatakse, et tänavu lahkub satsist ääreründaja Gareth Bale, kes ei saa läbi fännide ega väidetavalt ka kolleegidega. Lahtine on Ramose saatus. Vasakäärt Marcelot jahib kuuldavasti Juventus, kindel pole poolkaitsja Toni Kroosi tulevik. Peamurdmist jagub.

Suviste lisandustena on meediaveskid ränga töö tulemusena jahvatanud välja järgmised nimed: Eden Hazard, Kylian Mbappe ning Neymar. Aga ka Paul Pogba või Sadio Mane. Eks lähikuud näitavad, mis juttudel reaalselt tõepõhi all on, kuid selge on see, et Zidane’i nime ning auraga on superstaare oluliselt lihtsam klubisse meelitada.

Tuleb tõdeda, et stsenaarium kukkus Zidane jaoks üsna kaunilt välja. Ta tundis mais, et ei suuda enam üht sama head hooaega teha, kuid praeguseks on patareid uued ning vaim värske. Kaval (kogemata juhtunud) lüke. Kuid ootused on endiselt suured. Põhimõtteliselt peab Zidane astuma iseenese hiiglaslikke kingadesse.

„Ma arvasin, et „Tagasi tulevikku“ teine osa oli parim järg,“ viitas oma säutsus legendaarsele filmitriloogiale endine Reali puurivaht Iker Casillas. „Aga ma eksisin! Parimaks järjeks on Zidane’i naasmine Reali.“

  • 10:2 on sel hooajal Barcelona-Reali mängude väravate suhe. Barcelona on võitnud kolm kohtumist, üks on jäänud viiki.
  • 283 päeva oli Zidane Reali peatreeneri ametikohast eemal.
  • 9 karikat võitis Zidane kahe ja poole aastaga, kui juhendas esmakordselt Reali.