Matthias Tass üritab takistada Rui Hachimura läbimurret. Jaapanlane on tänavuse NBA draft'i üks himustatumaid pallureid. Täna viskas ta ainult 9 punkti, Hachimura keskmine silmasaak on 20,4.Foto: Ethan Miller
Korvpall
13. märts 2019, 10:13

FANTASTILINE: Matthias Tass aitas šokeerida USA ülikoolikorvpalli parimat tiimi, tasuks mesimagus auhind

USAs tudeeriva Eesti korvpalluri Matthias Tassi koduülikool St. Mary's sai läinud ööl hakkama suurepärase saavutusega: läänerannikukonverentsi turniiri finaalis tehti 60:47 säru Gonzagale. Sellega teeniti pääse Märtsihullusele ehk 68 meeskonna osavõtul mängitavale USA üliõpilasliiga turniirile.

Mängu avapoolaeg külges üsnagi võrdselt ning puhkepausile mindi St. Mary'se 27:24 eduseisus. Teisel poolajal jäi Gonzaga hätta visketabavusega ning meie mehe ülikool ei kaotanud eduseisu kordagi. Ekspertide hinnangul oli triumf tänases matšis St. Mary'se ainsaks võimaluseks Märtsihullusele pääseda.

Võidu teevad veelgi vägevamaks mitu fakti. Esiteks hinnatakse Gonzagat praegu USA parimaks ülikoolimeeskonnaks ning St. Mary'sele allajäämine oli neile 30 võidu kõrvale alles hooaja kolmandaks kaotuseks.

Teiseks polnud korvialune jõud Tass kohtumises pingimees. Kaitses hästi esinenud pallur teenis 29 minutit mänguaega, mille jooksul viskas kaks punkti, võttis viis lauapalli, tegi kaks vaheltlõiget ja kolm pallikaotust. Kolmandaks kohtusid meeskonnad veebruari alguses ning siis purustas Gonzaga Tassi ülikooli 94:46.

Neljandaks tuleb öelda, et Gonzaga puhul on tegemist USA ülikoolikorvpalli vaieldamatu suurjõuga. Peatreener Mark Few juhendamisel on nad jõudnud igale Märtsihullusele alates 2009. aastast. Möödunud ööl saadud kaotusest hoolimata võib võtta mürki, et suurepärast hooaega tegev Gonzaga teenib ka tänavu pääsme Märtsihullusele.

"See pole mulle veel päriselt kohale jõudnud," teatas St. Mary'se peatreener Randy Bennett pärast kohtumist, et tulemus oli ka talle üllatus. "Gonzaga ei mänginud nii hästi kui tavaliselt. Veidi olid nad selles ise süüdi, aga paljuski oli see hea töö tulemus."

St. Mary'se Märtsihullusele pääsemine tähendab, et nüüd eestlased turniirile jõudnud viiel järjestikusel hooajal. Vahemikus 2015-18 jõudis USA 68 parema ülikoolitiimi sekka Rauno Nurgeri alma mater Wichita State, kolm aastat tagasi jõudsid Maik-Kalev Kotsar ja South Carolina turniiri poolfinaali. Seal jäädi 73:77 alla just Gonzagale.

Märtsihullus mängitakse tänavu 19. märtsist 8. aprillini. 6. - 8. aprillini võõrustab üliõpilasliiga finaalturniiri Minneapolis.