Sky Brown Simple Sessionil.Foto: Erki Parnaku
Spordivaria
13. märts 2019, 20:16

TOHOH! 10aastane sportlane võib jõuda tuleval aastal suurele olümpiale

12aastasena olümpiamängudele! Kõlab uskumatult? Ei!

Suurvõistlustele võib jõuda praegu veel 10aastane Sky Brown. Tüdrukutirts on vaatamata oma noorele eale väga aktiivne ja talendikas. Muuhulgas meeldib talle surfata ja tantsida, aga 2020. aasta suveolümpiale pürib ta rulasõidus.

"Tahan sinna lihtsalt võistlemist nautima minna. Ma ei tea, kelle vastu seal võistlema pean või muud taolist," ütles Brown BBC-le.

Ta lisas: "Mu arust pole vahet kui vana olla. Olen pisike, aga jõuan sellele suurele võistlusele. Ükskõik kui noor või vana oled, kõik on võimalik! Miks ainult poistel peab lõbus olema? Usun, et tüdrukud suudavad vähemalt sama osavad olla." 

Jaapanis Miyazakis sündinud Brownil on britist isa ja jaapanlannast ema. Alaliselt elab tüdruk tõusva päikese maal, kuid veedab suure osa oma ajast USAs, kus ta oma lemmikaladega tegeleb.

2016. aastal sai Brownist noorim Vans US Open surfivõistluse osaleja, ta oli toona kaheksane. Tänavu veebruaris võistles ta Tallinnas Simple Sessionil ning võitis rulavõistluse. 

10aastane Brown nimetatakse tõenäoliselt homme Suubritannia koondisesse ning ta hakkab jahtima 2020. aasta olümpiapääset. 

Mitteametlikel andmetel on noorim olümpiasportlane Dimitrios Loundras, kes 1896. aastal kuulus 10aastaselt võimlemistiimi. Eelmisel sajandi alguses võis suurvõistlustelt leida ka 11-12 aastaseid sportlaseid, kuid üldiselt on sellises vanuses olümpiale jõudmine haruldane.