ÕHUKUNN! Cristiano Ronaldo ei jäta õhuvõitlustes teistele šanssi.Foto: SIPA/Scanpix
Jalgpall
13. märts 2019, 20:46

Jalgpall on peaga mäng ning Ronaldo on selles parim

Veel esmaspäeval olid Cristiano Ronaldo numbrid tänavuses Meistrite liigas vägagi tavalised. Võib-olla isegi kehvapoolsed. Portugallane oli seitsme kohtumise peale murumättaid kulutanud küll 479 minuti jagu, kuid jõudis tabamuseni vaid korra. Paljud olid jõudnud kirjutada juba artikleid, et Juventuse superstaar hakkab ajale jalgu jääma. Kuid teisipäeva õhtul tõusis Ronaldo taas tähelepanu keskpunkti ja vaigistas kriitikute suud. 

Juventus läks Meistrite liiga kordusmängule Madridi Atletico vastu 0:2 kaotusseisust. Oli selge, et Torino suurklubi vajab väravaid. Ning hädas pöördusid nad oma superstaari poole, kes ei petnud nende ootusi. Ronaldo virutas kaheksandikfinaali korduskohtumises kolm väravat ja viis sellega Vana Daami kaheksa parema sekka.

Kui kaabutriki kindlustas Ronaldo penaltipunktilt, siis tema esimesed kaks tabamust sündisid peanupust. Nood koluväravad tähendasid ühtlasi, et portugallane tõusis Meistrite liiga ajaloo resultatiivseimaks peaväravakütiks. Ronaldo 124 tabamusest koguni 22 on sündinud kupli kaasabil. 

Seitsmel korral Eesti jalgpallikoondist esindanud ründaja Rimo Hundi sõnul on portugallases kokku saanud kõik õiged omadused, et olla suurepärane jalgpallur. See kätkeb endas ka head peamängijat.  

„Ta on ju täielik trennihull. Aga tema peamäng, see on imeline. Ta mitte ei kerki teistest peajagu kõrgemale, vaid isegi pool kere kõrgemale,“ sõnab tänavu talvel karjäärile joone alla tõmmanud Hunt. Ronaldo (hüppe)plahvatuslikkus ongi nii ulmeliselt hea, kuid temas on peidus ka X-faktorid – peavõitluse puhul hüppe ajastus –, mis eristavad teda vutiplatsil teistest. Ning ajastust ei saa Hundi sõnul (väga) treenida. 

Rimo Hunt. Foto: Stanislav Moshkov

„See tuleb ainult kogemusega. Mõnel on kohe alguses olemas, teisel ei tule isegi kümne aastaga. See ongi kõik kogemuse, oskuste ja vaistu küsimus. Kõik peab töötama automaatselt,“ sõnab Hunt. Tõepoolest. Lennukusest poleks tolkugi kasu, kui kogu trikk tehtaks pool sekundit liiga vara. Aga Ronaldol on kompott täpselt paigas. 

Omast kogemusest teab meite mees veel öelda, et kui juttu tuleb peapallide võitmisest, siis pigem on eelisseisus kaitsjad. „Nemad ei pea otseselt palli jälgima. Vaatad ära, kus see on ning siis hakkad meest mängima,“ selgitab Hunt. „Lõpuks ei pea ju ka otseselt palli mängima. Tuleb lihtsalt ründaja kinni võtta ning teda takistada.“

Sama leiab ka kauane Eesti koondise tugitala Raio Piiroja. „Kaitsjal on õhuvõitluses ikkagi väga suur eelis, sest pole ju vahet, mis kandiga sa pea vahele saad. Ainus ülesanne on pall kastist võimalikult kaugele toimetada,“ ütleb endine keskkaitsja. 

Inglismaa vutilegend Gary Lineker polnud pärast teisipäevast kohtumist kade säutsuma, et Ronaldo ongi läbi aegade parim peamängija. Kas Hunt julgeks sellele väitele alla kirjutada? „Vabalt,“ vastab ta kõhklemata. „Näete ju ise, kuidas poiss õhku kerkib. Pole mõtet heietada, kas keegi võiks sama hea olla. Poiss on tegija.

Kui see oleks nii lihtne, siis lööksid kõik peaga palle väravasse. Kui sa kerkid teistest pool keret kõrgemale, on see muidugi ka lihtsam, aga sa pead ikkagi suutma palli suunata ning lööki jõudu saada. See on kõik millimeetrite küsimus.“

Piirojal, kelle autobiograafia üheks pealkirjaks on „Õhuvõitleja“, on veel teinegi teooria, miks Ronaldo on viimastel aastatel kolukunniks tõusnud. Endise koondislase sõnul lõikab portugallane lihtsalt kasu tänapäeva vutistiilist.

„Praegu pole kaitsjad enam tüüpilised keskkaitsjad. Neilt oodatakse keskpooliku kombel mängu ehitamist, mistõttu pannakse rohkem rõhku palliga mängimisele,“ lausub ta.

Raio Piiroja (sinises) oli omal ajal kõva õhuvõitleja. Foto: JOOSEP MARTINSON

Treeningutel pööratakse rõhku teistele detailidele ning sellist trenni nagu keskkaitsja omal ajal tegi – kus kamraadid jäid talle pärast ühistrenni pikki palle laduma, mida Piiroja peaga ära tampis – enam ei tehtagi. 

Seda koges keskkaitsja ka Hollandis Vitesses mängides. „Meil oli ka väga kõva õhumees ründes, aga ma ei mäleta, et oleksin talle kunagi mõne õhuvõitluse kaotanud. Seda lihtsalt ei juhtunud,“ sõnab Piiroja. „Arvan, et vana kooli vendade vastu poleks ka Ronaldol midagi teha. Võtame mõne Inglismaa tagumise klubi keskkaitsja. Küll ta raiuks need [pallid] lihtsalt ära.”

***

Meistrite liiga teisipäevased tulemused

Torino Juventus – Madridi Atletico 3:0 (kokkuvõttes 3:2)
27., 48. , 86. pen. Cristiano Ronaldo

Manchester City – Schalke 7:0 (kokkuvõttes 10:2)
35. pen., 38. Sergio Agüero, 42. Leroy Sane, 56. Raheem Sterling, 71. Bernardo Silva, 78. Phil Foden, 84. Gabriel Jesus