Sven MikserFoto: Teet Malsroos
Poliitika
14. märts 2019, 14:44

VIDEO | Sven Mikser KEI liidust: usun, et selle koalitsiooni sündi saab ära hoida (213)

Neljapäeval toimunud valitsuse pressikonverentsil kommenteerisid Urmas Reinsalu ja Sven Mikser läbirääkimistel oleva Keskerakonna-EKRE-Isamaa (KEI) liidu teemat.

Mis oleks pidanud olema ajakirjanike küsimustele vastamine, muutus aina rohkem ministrite vahelise vaidluse sarnaseks, kus isamaalane Reinsalu kaitses ja sotsiaaldemokraat Mikser pigem kritiseeris KEI liitu.

Reinsalu märkis, et kahtlemata on valijatel keeruline selles tugevalt emotsionaalses olukorras aru saada, milliseks need läbirääkimised kujunevad.

„Siin on mõistlik meelde tuletada meelde pühakirja sõnu, et puud tuntakse viljast. Tegelikult on võimalik hinnaguid anda selle põhjal, milline on see poliitiline liin, milles võimalik valitsus suudab kokku leppida,“ sõnas ta. Poliitik tõi näiteks Ameerika Ühendriigid, kus on tema sõnul selgelt aru saadud, et valimiste eel antud lubadused ja võimul korda saadetud teod on kaks eri asja.

Sven Mikser tõi välja, et see ongi põhjus, miks teatud valijarühmad on pettunud. Samuti on Mikseri sõnul pettunud mitmed poliitikud, kellele ta tegi üleskutse oma koht riigikogus või linnavalitsuses vastu võtta ja seal oma valijaid esindada.

„See koalitsioon ei ole veel sündinud. Usun, et seda annab ära hoida ja jagan seda lootust [Raimond] Kaljulaidiga,“ ütles ta.

Samuti polnud Mikser nõus väitega, nagu oleks valimislubadused ja nende elluviimised eraldiseisvad asjad.

„Ma arvan, et seal on ikkagi piir. See on umbes sama, kui öelda, et dopingut kasutasin ainult treeningu ajal, aga võistlesin puhtana,“ kritiseeris ta ja lisas, et EKRE on just sellisel moel käitunud, mis muudab ta sotside arvates valitsuskõlbmatuks.

Reinsalu sõnul on hakatud KEI liidu puhul lihtsalt ideoloogia põhjal sildistama.

„Kahtlemata on praegu emotsionaalne sildistamine kergem. Me peaks tegelikult vaatama poliitikute küpsemaid väljaütlemisi. Kiremoment on inimlik, aga sellest tuleb üle vaadata, et me saaks keskenduda valdkonniti poliitilistele missioonidele,“ sõnas ta.

Mikser jäi endale kindlaks ja tõi veel välja muutuse EKRE suhtumises Euroopa Liitu.

„Küsimus on selles, et kui ühe poliitiku seisukohad Euroopa Liidu küsimuses sõltuvad sellest, kas ta on võimuliitu minemas või on ta jäämas opositsiooni, siis selle poliitiku koht ei ole võimuliidus. Öelda, et pean Euroopa Liitu Nõukogude Liidu sarnaseks rahvaste vanglaks, väja arvatud juhul, kui ma saan koalitsiooni, siis see ei ole nüüd kindlasti üheski otsast vaadates riigimehelik,“ märkis Mikser.