Ragnar Klavan detsembris peetud kohtumises võitlemas Frosinone Calcio mängumehe Joel Campbelliga. Itaalia liigas on mehel hetkeseisuga kirjas kümme mängu.Foto: EP/Scanpix
Spordivaria
14. märts 2019, 17:39

Vutikoondis alustab EM-i valiksarja Klavanita

Eesti meeste jalgpallikoondis (FIFA edetabelis 96. koht) kohtub algava EM-i valiksarja esimeses mängus neljapäeval võõrsil Põhja-Iirimaaga (36.).

Eesti jaoks on mõru pill, et valiksarja tuleb alustada koondise liidri ja kapteni Ragnar Klavanita. Cagliari Calcio keskkaitsja sai 22. detsembril vigastada Itaalia meistriliiga kohtumises Rooma Lazioga. Vigastuse tõttu jäävad koondisest eemale ka Enar Jääger ja Siim Luts.

Konstantin Vassiljev tegi pühapäeval Floras oma esimese meistriliiga mängu, kui Viljandi Tulevik alistati 2:0. Tõsi, poolkaitsja etteastet nimetas Flora peatreener Jürgen Henn keskpäraseks, sest Vassiljev ei suutnud penaltit sisse lüüa. Foto: Tiit Tamme


Jalgpalliliit andis teada, et kohtumisel Põhja-Iirimaaga tulevad koondise kõige kogenumad mängijad jalgpalli Eesti meistriliigast. Peatreener Martin Reimilt teenisid kutse kaks meest, kes pidanud koondise eest vastavalt 114 ja 110 mängu – Dmitri Kruglov (I Levadia) ja Eestisse naasnud Konstantin Vassiljev (Flora).

Potentsiaalseid debütante sel korral koondises ei ole, kuid alla kümne mängu on kirja saanud Mark Oliver Roosnupp (6) ning jaanuaris mängus Islandiga esimest korda A-koondist esindanud Märten Kuusk. Koduliigast on esindatud nelja klubi mängijad, lisaks Florale ja I Levadiale Nõmme Kalju (Sander Puri) ning Narva Trans (Marko Meerits).

Oma mured on ka Põhja-Iirimaal, sest koondise põhiväravavahil, klubijalgpalli Motherwellis mängival Trevor Carsonil diagnoositi novembris süvaveeni tromboos. Peatreener Michael O’Neillile teeb aga muret, et ükski koondisekutse saanud väravavahtidest, ei Bailey Peacock-Farrell (Leeds United), Michael McGovern (Norwich City) ega Conor Hazard (Patrick Thistle) ole oma klubis saanud regulaarselt mänguaega.

Peale Põhja-Iirimaa kuuluvad Eestiga samasse alagruppi Holland, Saksamaa ja Valgevene. Detsembris, kui selgus Eesti alagrupi koosseis, tunnistas Eesti koondise peatreener Martin Reim, et koondise reaalne eesmärk võiks olla alagrupi kolm koht.

„Loomulikult võime välja hüüda, et lähme edasipääsu püüdma. Eks lähmegi igat mängu võitma, see on selge, isegi Saksamaa vastu. Aga kui jääda kahe jalaga maa peale, siis... Sportlikus mõttes on väga suur väljakutse ka Valgevenest ja Põhja-Iirimaast eespool olla. See ei tähenda, et Hollandi ja Saksamaa vastu midagi ära annaksime, aga pole ka mõtet hõigata, et lähme teist kohta püüdma, kui nemad on grupis. See tundub natuke naiivne,“ rääkis Reim toona Õhtulehele.