Mošees haavata saanud isik tõstetakse kiirabiautosse.Foto: Reuters/Scanpix
Maailm
15. märts 2019, 07:04

Uudis uuendatud kell 14.18

MOŠEETULISTAMISED UUS-MEREMAAL: tapja tegi tulistamisest otseülekande, vähemalt 49 inimest on hukkunud (95)

Uus-Meremaal läks relvastatud mees reede keskpäeval Christchurchi linnas mošeesse ja avas tule, samal ajal toimus ka linna teises mošees tulistamine. Rünnakutes kaotas elu vähemalt 49 inimest, üle 20 inimese on raskelt haavatud.

Terve Christchurchi kesklinn on seisakus. Rünnakud toimusid Deansi avenüü ja Linwoodi avenüü mošeedes. Esimeses hukkus 41 inimest, teises 8 ja üks rünnakus kannatanu suri haiglas. 

Uus-Meremaal käib mošeedes kõige rohkem rahvast just reedeti, kui moslemid keskpäeval alati palvetama lähevad. Teated tulistamisest jõudsid politseini kohaliku aja järgi kell 1.40 lõunal.

Vahetult enne tulistamist jagati ühel sotsiaalmeedia kontol 87 lehekülje pikkust manifesti, milles oli immigratsiooni ja moslemite vastaseid ideid ning seletus, miks neid ründama peaks. Usutavasti kuulus konto ühele ründajale. Politsei vahistas kolm meest ja ühe naise, hiljem vabastas ühe neist.

Üks mošees tulistaja on 28aastane austraallane Brenton Tarrant, kes tegi Facebookis 17minutise otseülekande, kuidas ta mošeesse sõidab ja seal tulistab. Otseülekanne toimus pea külge kinnitatud kaamera kaudu. Mees tulistas valimatult nii meeste, naiste kui laste pihta. Seejärel sõitis mees Linwoodi mošeesse.

Facebook on praeguseks häiriva video oma platvormilt eemaldanud, sama teevad ka teised võrgustikud, kus video võib levida. Uus-Meremaa politsei palus video sotsiaalmeedias jagamisest hoiduda. Tarrant ilmub kohtu ette tunnistusi andma laupäeval.

Videos mainis tulistaja Youtube'i ühe suurima sisulooja PewDiePie nime. Sotsiaalmeediakuulsus on tulistaja teguviisi hukka mõistnud.

„Kuulsin just uudist südantlõhestavatest sündmustest Uus-Meremaal Christchurchis. Mul läheb süda pahaks mõtte peale, et see inimene minu nime pobises. Mu süda ja mõtted on kannatanute, nende perekondade ja kõigi nendega, keda see tragöödia mõjutab,“ säutsus PewDiePie.

„Ma lihtsalt jooksin nii kiiresti, kui ma sain, üle tara Hagley Parki. Ma ei peatunud. Ma kuulsin üle 50 lasu,“ kirjeldas sündmuspaigalt põgenenud pealtnägija.

Teine pealtnägija kirjeldas samuti põgenemist ja seda, kuidas samal ajal tema sõbrad ümberringi surnult maha langesid. 

Uus-Meremaa peaminister Jacinda Ardern mõistis tulistamise hukka ja nimetas seda üheks riigi ''kõige tumedamaks päevaks''.

Politsei on soovitanud inimestel Christchurchi kesklinna vältida või seal siseruumides püsida ning igasugusest kahtlasest tegevusest korrakaitsjatele teada anda. Samuti soovitas politsei lähiajal mošeesid vältida.

Kohaliku aja järgi kell 2.41 päeval olid kõik Christchurchi koolid ohutuse mõttes uksed sulgenud, praeguseks on hakatud liikumiskeeldu juba leevendama, et koolides lõksus olnud inimesed ohutult koju jõuaksid.

Politsei esindaja Mike Bush on kinnitanud, et rünnaku all oli kaks mošeed korraga ja politsei on need piirkonnad sulgenud. Ta hindas seda väga hästi planeeritud kuriteoks. Kuigi neli inimest on vahi all, on politsei hinnangul võimalik, et juhtunuga on seotud suurem hulk inimesi.

 

Välisminister Mikser avaldas kaastunnet Uus-Meremaa kolleegile

„Avaldan siirast kaastunnet elu kaotanute peredele ja sõpradele ning soovin kannatanutele kiiret paranemist,“ seisab välisminister Sven Mikseri kirjas. „Oleme sel kurval ajal mõtteis kogu Uus-Meremaa rahvaga. Sellistel jõhkratel ja ebainimlikel tegudel ei ole kohta meie ühiskonnas,“ rõhutas välisminister.

London karmistab samuti mošeede turvataset

Londoni meer Sadiq Khan teatas, et Uus-Meremaa rünnakute valguses tõstetakse ka Londoni mošeedes turvataset. Reedel liiguvad pühakodade ümber nähtavates kohtades politseinikud.

"Tahan Londoni moslemite kogukonda rahustada,“ sõnas meer.

Sotsiaalmeedia platvormid on hädas tragöödiast filmitud videomaterjaliga

Facebook, Twitter, Youtube ja teised meediaplatvormid on hädas mõrvari tehtud videomaterjaliga, kust on selgelt näha, kudas ta mošeesse siseneb ja seal inimesi tulistab.

Twitter kinnitas CNNile antud kommentaaris, et ettevõttel on selliste eriolukordade jaoks loodud eraldi moderaatrite tiim.

Facebook eemaldab süsteemselt lisaks videomaterjalile ka postitusi, milles kiidetakse kas mõrvareid või nende teguviisi.

Google ja Youtube kinnitavad avalikkusele tehtud teadaandes, et vägivaldsel ja šokeerival sisul ei ole nende platvormidel kohta ja eemaldatakse niipea, kui sellest teada saadakse.

„Meie südamed on selle tragöödia kannatanutega. Nagu iga suure tragöödia puhul, siis teeme koostööd ka kohalike võimudega,“ seisis teadaandes.

USA president Donald Trump tunneb kaasa

Ameerika ühendriikide president Trump säutsus Twitteris, et ühendriigid on Uus-Meremaale selles tragöödias toeks nii palju kui võimalik.