Brenton Tarrant (28).Foto: Reuters/Scanpix
Maailm
16. märts 2019, 09:00

Täiendatud 15. märtsil kell 13.50, 14.40 ja 16.30 ning 16. märtsil kell 8.40

50 mõrvas süüdistatav Uus-Meremaa massimõrvar astus juba laupäeval kohtu ette (92)

Uus-Meremaal Christchurchis reedel kahes mošees 50 inimest tapnud ja 48 haavanud 28aastane Brenton Tarrant valmistus veretööks kaks aastat, vahendab kohalik meedia. Uus-Meremaa politsei teatel on Tarrant sünnijärgne Austraalia kodanik. Laupäeval astus ta kohtu esimest korda kohtu ette. Järgmine kohtuistung toimub 5. aprillil. Kohalike võimude teatel oli 48 haavatust lubatud laupäeva hommikuks seitse haavatut haiglast koju. 

Brenton Tarrant avaldas enne veretööd 74leheküljelise manifesti, milles nimetab ennast etnonatsionalistiks ja normaalseks valgeks meheks, kes on pärit väheteenivast perekonnast.

Brenton Tarrant astus laupäeval Christchurchis esimest korda kohtu ette. Foto: Reuters/Scanpix

Tarranti sõnul radikaliseerus ta 2017. aastal Euroopas tehtud turismireisi ajal. Teda ärritasid kõigis linnades nähtud migrantide hordid. Samuti motiveeris meest rünnakuks vandenõuteooria, mille kohaselt kavatsetakse eurooplased oma koduriikides migrantidega asendada.  Portaali ABC andmetel külastas aastatel 2009 - 2011 fitnesstreenerina töötanud Tarrant ka Põhja-Koread, kus poseeris Kim Il-sungi mälestussamba juures.

Tarrant kiitis manifestis Norras 2011. aastal 77 inimest tapnud Anders Behring Breivikit ja ka uue valge identiteedi ja terve mõistuse sümbolit Donald Trumpi. Ta kinnitas, et sai Breiviki tegudest inspiratsiooni.

Norra massimõrvar Anders Behring Breivik. Foto: Reuters/Scanpix

Brenton Tarranti manifestis seisab, et tappa tuleks ka Saksamaa liidukantsler  Angela Merkel, Türgi president Recep Tayyip Erdogan ja Londoni linnapea Sadiq Khan.

Tarrant rõhutas, et oma verise rünnakuga soovis ta kätte maksta islamiterroristide käe läbi tapetud eurooplaste eest. Nimeliselt tõi ta välja 11aastase rootslanna Ebba Åkerlundi, kes hukkus 2017. aasta aprillis Stockholmis sooritatud veoautorünnakus.

Tarrant viitab manifestides ka migrantide sooritatud seksuaalkuritegudele, muu hulgas ka Soomes Oulu linnas. 

Uus-Meremaa politseinikel kulus pärast esimese teate saamist tema kinnipidamiseks 36 minutit.

Värske terrorirünnak oli raskeim Uus-Meremaa ajaloos. Massitapmised on seal haruldased. Viimati tappis amokijooksja 1990. aastal 13 inimest.  

Uus-Meremaal toimunu tõttu tugevdati Suurbritannias kõigi mošeede valvet.