Vereproovid Šveitsi laboris.Foto: Reuters/Scanpix
Doping
15. märts 2019, 17:18

Laskesuusataja meenutab inimkatseid: veredoping andis suusarajal tohutu eelise (6)

Spordimaailma raputava veredopinguskandaali taustal võttis sõna endine Rootsi laskesuusataja ja praegune telekommentaator Kalle Grenemark. 56aastane mees tunnistas, et proovis omal ajal veredopingut ja selle toime oli hämmastav.

Grenemark osales uuringus, kus kasutati EPOt ehk erüptopoetiini, mille abil kasvatatakse veres punaliblede arvu, et lihastesse jõuaks rohkem hapnikku. Toonane EPO manustamine oli teaduslik uurimustöö, et mõista, kuidas antud meetod üldse sportlaste peal toimib.

„Mu 10 km suusaaeg paranes peaaegu nelja minuti jagu,“ ütles Grenemark Expressenile antud intervjuus. Kui ilma EPOta läbis ta sama distantsi toona 36 minutiga, siis keelatud võttega mõõdeti ajaks 32 minutit. Rootslane lisas, et hiljem polnud ta isegi mitte väsinud ja piimhapet oli lihastes tunduvalt vähem. „Võin kinnitada, et EPO annab tohutu eelise.“

Eestit teravalt puudutanud veredopinguskandaalis EPO manustamisest ei räägita, kuid Saksamaa arsti abil läbi viidud verevahetuse idee oli kokkuvõttes sama: tõsta veres punaliblede arvu. Grenemark usub, et skandaal ei piirdu murdmaasuusatamise ja jalgrattasõiduga, vaid ohupilved on ka laskesuusatamise kohal. „Aastate jooksul on meie alal kõvasti jama toimunud, ma ei üllatuks, kui ka praegusel MMil keegi vahele jääks.“

Veredopingut hakati spordis kasutama 1960. aastatel ja kõik oli esialgu legaalne. Ära keelati see lõpuks 1985. aastal, kuid esialgu puudusid dopinguküttidel põhjapanevad testimeetodid, et pettureid vahele võtta.