1976. aasta Montreali olümpia.Foto: RIA Novosti/Scanpix
Doping
15. märts 2019, 20:30

Ida-Saksamaal steroide täis pumbatud olümpiavõitja suri noorelt (6)

Saksamaa spordiüldsus leinab, sest 57aastaselt suri kolmekordne ujumise olümpiavõitja Andrea Pollack. Ajalehe Bild andmetel vandus ta alla vähkkasvajale.

1976. aasta Montreali olümpial võitis Pollack kaks kulda: 200 m liblikujumises ja 4x100 m kombineeritud teateujumises. Neli aastat hiljem Moskvas võitis ta taas kuldmedali Ida-Saksamaa teatenaiskonna ridades. Lisaks kogus ta kahelt olümpialt ka kolm hõbemedalit.

Maailmameistriks Pollack ei tulnudki, 1978. aasta Berliini MMilt võitis ta kaks hõbedat ja ühe pronksi. Küll õnnestus tal aasta varem Jönköpingus toimunud Euroopa meistrivõistlustel kaks distantsi ära võita. Oma karjääri jooksul püstitas ta ka mitu maailmarekordit.

Hiljem tunnistas Pollack koos mitme Ida-Saksamaa ujujaga, et kasutasid edu saavutamiseks steroide. Naiste sõnul oli tegemist riikliku dopingusüsteemiga ja keelatud aineid kasutati treenerite ja arstide käsul.

Tema endine koondisekaaslane Rica Reinisch ütles Bildile, et haigus võis tekkida just dopingu tarvitamise tõttu. „Kujutan väga hästi ette, kust tema tervisehädad alguse said, kuid ma pole arst ega saa seda kinnitada. Ta oli uskumatult rõõmsameelne inimene ja meil on palju ilusaid ühiseid mälestusi,“ sõnas Reinisch, kes kinnitas, et Ida-Saksamaa koondises oli steroidide kasutamine väga laialt levinud.