Korvpallitäht Kobe Bryant.Foto: MIKE BLAKE
Korvpall
16. märts 2019, 10:59

Legendaarne Kobe Bryant: on palju pallureid, kes ei taha NBAs mängida

Endine korvpallur Kobe Bryant on tänavu Hiinas mängitava korvpalli MMi saadik. Ehkki ameeriklane usub, et tema rahvuskaaslased on favoriidid, ei mata ta maha ka teiste võistkondade võimalust USA alistada.

"Üldjuhul tuleb vaadata meeskondi, kes on sellise formaadiga turniiril edukad olnud või koondiseid, mis on kaua koos mänginud," arutles Bryant Rahvusvahelise Korvpalliliidu kodulehel. 

Los Angeles Lakersi kunagise staari jaoks saab MMi üheks huvitavamaks meeskonnaks olema Austraalia. "Neil on tohutult talenti ning on huvitav näha, kuidas nad sulanduvad," ütles viiekordne NBA tšempion.

Austraalia – nagu ka paljude teiste riikide puhul – oleneb MMi võimalikule tulemusele mõeldes palju, millise koosseisu nad kokku saavad. Muidugi, NBAs on mitmeid maakera kuklapoolelt mängijaid, kuid kas nad kõik ka MMil mängida tahavad või saavad on juba omaette ooper.

Bryanti arvates on USA vastastel üks selge eelis – konkurendid teavad igat nende liigutust, kuid ameeriklased peavad mängijate tundma õppimiseks tegema palju eeltööd.

"NBA mängijana tehakse viga, kui eeldatakse, et iga hea rahvusvaheline pallur on niiehknaa unistuste liigas. Korvpallimaailmas on palju mängijaid, kes peaksid NBAs olema, kuid pole tahtnud seda sammu astuda," selgitas kahekordne olümpiavõitja.

Üks selline mängija oli Dimitris Diamantidis. "Ma armastasin tema mängu ning soovin, et oleksin saanud temaga Lakersis mängida. Tema füüsilised gabariidid ja kaitseoskus... Mulle oleks väga meeldinud selline mängija, kes oleks suutnud väikeseid mängujuhte survestada," kiitis Bryant 196 cm pikkust kreeklast.

Diamantidis on Euroopa korvpalli vaieldamatu legend, kes veetis terve karjääri kodumaal. Ateena Panathinaikosega võitis ta kolm korda Euroliiga ja teiste auhindade kõrval on ta nimetatud tervelt kuus korda Vana Maailma tugevaima klubisarja parimaks kaitsemängijaks.

Tänu profikorvpallurist isale veetis Bryant suure osa lapsepõlvest Itaalias. Ta avaldas uskumust, et Euroopa korvpallis üleskasvamine andis talle USAsse naastes suure eelise.

"Välismaal õppisin korvpalli ABCd. Ma ei õppinud uhkeid liigutusi, vaid mängu taktikalisi nüansse: kuidas pallita liikuda, kuidas mängida nii vasaku kui ka parema käega ja muudki.

Meil läks hästi, kui saime treeningul nädalas ühe korra mängida. Kui Ameerikasse tagasi läksin, ei teadnud lapsed, kuidas teha neid asju, mida ma Itaalias õppisin. Ja need olid detailid, mida ei saanud ühe päeva ega nädalaga selgeks õppida. Uhkeid liigutusi võisin aga küll nädalaga õppida," meenutas Bryant.

Korvpalli MM mängitakse 31. augustist 15. septembrini Hiinas. Suuturniiril mängivad 32 võistkonda, kes jagatakse alagruppidesse täna.

Kõik MMile pääsenud riigid

Aafrika

Angola
Elevandiluurannik
Nigeeria
Senegal
Tuneesia

Aasia ja Okeaania

Austraalia
Filipiinid
Hiina (võõrustaja)
Iraan
Jaapan
Jordaania
Lõuna-Korea
Uus-Meremaa

Euroopa

Hispaania
Itaalia
Kreeka
Leedu
Montenegro
Poola
Prantsusmaa
Saksamaa
Serbia
Tšehhi
Türgi
Venemaa

Põhja- ja Lõuna-Ameerika

Argentina
Brasiilia
Dominikaani Vabariik
Kanada
Puerto Rico
USA
Venetsueela