Johannes Thingnes Bö finišijoont ületamas. Foto: Reuters/Scanpix
Talisport
16. märts 2019, 18:55

Bö hirmutas kaasmaalasi, Fourcade'i puukuuri lennanud lasud röövisid prantslastelt medalid

Östersundis peetava laskesuusatamise MMil jagati laupäeval välja eel-eelviimane medalikomplekt. Meeste 4 x 7,5 km teatesõidus rändasid kuldmedalid Norra. 

Norra nelik, koosseisus Lars Helge Birkeland, Vetle Sjaastad Christiansen, Tarjei Bö ning Johannes Thingnes Bö, kasutas kaheksa tiiru peale kuut varupadrunit (millest kolm tulid Bö jaoks viimases püstitiirus!) ning finišijoonel edestati teisi 38,1 sekundiga. 

Hõbeda ja pronksi peale pidasid kaua tulist heitlust Prantsusmaa ning Saksamaa. Pikema kõrre tõmbas lõpuks sakslaste ankrumees Benedikt Doll, kes viimases püstitiirus ei eksinud ning tõi Saksamaa (0+8) finišisse teisena. 

Suurmeister Martin Fourcade'i tabas lasketiirus aga täielik krahh. Prantslaste ankrumees pidi minema koguni kahele trahviringile, mistõttu rändasid pronksmedalid lõpuks Venemaale (0+7; +1.04,1). 

Eesti (Rene Zahkna, Kalev Ermits, Roland Lessing, Kauri Kõiv) sai 26 meeskonna konkurentsis 14. koha (0+11; +3.26,4). 

Meeste teatesõidu esikümme (kliki pildil):

Avavahetust sõitnud Zahkna kasutas kahe tiiru peale kaht varupadrunit ning andis Ermitsale teatepulga üle 12ndala (+18,4). Teises vahetuses tegi Eesti aga suurepärase sõidu. Ühe varupadruniga läbi ajanud Ermits näitas suusarajal oma vahetuse seitsmendat aega ning tõstis Eesti poolel distantsil viiendaks (+37,1).

Vanameistril Lessingul, kes esimest korda sõitis MMil teatesõitu juba 1999. aastal, lasketiirudes paraku nii hästi ei läinud. Kokku läks tal tarvis viit varupadrunit ning ankuremehele Kõivule andis ta teatepulga üle 14. positsioonilt (+2.20,3). Viimases vahetuses suutis Kõiv kolmest möödalasust hoolimata Eesti positsiooni hoida ning lõpuks läks meie nelikule kirja 14. positsioon.

Võrreldes viimase MMiga on edasiminek korralik, sest 2017. aastal ei jõudnud meie teatemeeskond isegi finišisse (protokolli märgiti 21. koht - toim). Pyeongchangi olümpial said meie mehed 13. koha. 

Homme sõidetakse MMi viimaste aladena naiste ja meeste ühisstardid, need algavad vastavalt 14.15 ja 17.

Eestlaste kommentaarid ETV otse-eetris:

Rene Zahkna: "Esimene ring on taktikaline, kuna on pundis sõitmine, siis tõusudel vajub grupp kokku ning tagumistel tuleb pidurdada. Esimesest tiirust tuli ära ühe varuga ning ka teisel ringil üks varupadrun - see pole midagi hiilgavat, aga pole ka kehv. Üks varu tiiru kohta on täiesti okei. 

Teisel ringil läksin kiirtulega peale, et liidreid kätte saada, aga viimane lask ei tulnud alla. Tempo oli lihtsalt nii kiire, et ei jõudnud hingata ning hapnikupuudusest läks viimane mööda."

Kalev Ermits: "Endal on ka lust sõita, kui suusk libiseb. Sain Kauri [Kõivult] ühe paari, millega sõita. Tegelikult leidsime koondise peale ainult kaks paari suuski, seega Kauri sõidab nüüd veel minu suuskadega ning Rene [Zahkna] suusad määriti uuesti Rolandile [Lessingule]."

Roland Lessing: "Ei olnud minu päev. Lamades ei saanud üldse hakkama, hakkasid vahed kärisema ning püsti ka, viskas ära. Noored poisid tegid täna väga hästi, au neile, kahjuks ei suutnud omalt poolt midagi juurde lisada."

Küsimusele, kas tegemist oli mehe viimase stardiga tippkonkurentsis, vastas Lessing, et suure tõenäosusega see nii on. 

Kauri Kõiv: "Sõidupool läks lõpus natukene raskeks, aga suusad olid väga okei. Laskmise üle võib nuriseda, natukene hooletu." 

Kas pärast poolt distantsi, mil Eesti oli viies, oli ka tunne, et täna võib sõita suurt sõitu? "
Olümpiakomitee rahad pea kohal ei sillerdanud. Aga ees pundis on hea, saab tugevatega sõita. Taga metsas üksi sellist eraldistarti panna, see on sama nagu Otepääl metsavahel üksinda harjutada."

Peatreener Indrek Tobreluts: "Korralik esitus. Kaks esimest vahetust olid nii vägevad, et hakkasime suurelt unistama. Aga meil meeste puhul kolmandas vahetuses Rolandil laskmine polnud päris see, mida ootasime ning sinna see 11. koht läks. Aga vaadates, et viimaste hooaegade kuningas [Martin Fourcade] pidi minema kahele trahviringile, siis Roland sai hästi hakkama."

Kui teemaks tuli Roland Lessingu ning Kauri Kõivu suuskade varna riputamine sõnas juhendaja lootusrikkalt: Kõigepealt istume Kauri ja Rolandiga maha, et äkki nad kusagil meid ikka aitavad. Hetkel on meil muidu keeruline kolmandat ning neljandat kohta täita."