Australia GP kujunes Robert Kubica jaoks ootamatult suureks väljakutseks. Foto: PA/Scanpix
Vormel 1
17. märts 2019, 21:00

Tõotatud maale jõudnud Kubica kannatuste rada jätkub (1)

Tänavuse hooaja eel olid vormelimaailma kolm kuumimat nime valitsev maailmameister Lewis Hamilton, tema igirivaal Sebastian Vettel ning pärast hirmsat õnnetust taas kokpitti naasnud Robert Kubica. 

2011. aasta veebruaris Ronde di Andorra rallil hirmuäratava avarii üle elanud ning osa oma paremast käsivarrest kaotanud 34aastane poolakas istus nädalavahetusel, pärast 3077 päeva pikkust pausi taas võistlusnädalavahetusel vormelirooli.

Tänavuseks hooajaks Williamsiga käed löönud Kubicat tervitati hooaja avaüritusel igal pool rõõmuhõisetega. Nii fännide kui ka kaassõitjate seas. Paraku kujunes Rohelise Mandri võidukihutamine tema jaoks aga sama rängaks katsumuseks, kui tagasitulek kuninglikku sarja. 

Parema käe piiratud liikumisvõime tõttu peab Kubica oma Williamsit taltsutama pehmelt öeldes poolteise käega. Ning vähemalt hooaja esimesel etapil jättis see jälje.

Juba kolmandal vabatreeningul suutis Kubica boksiteel aeglasel kiirusel seina riivata. Ülemäära suurt kiirust poolakas lõpuks ei arendanudki. Ei kvalifikatsioonis ega ka võidusõidul, mõlemal puhul oli ta viimane.

Tõsi, pühapäevast võidukihutamist mõjutas ka avakurvis toimunud kokkupõrge Pierre Gaslyga, mille tulemusena käis Kubica boksis esitiiba vahetamas. Kaks ringi hiljem kadus poolaka Williamsilt ka üks peegel, mis ei teinud olukorda vormelis sugugi lihtsamaks. 

Lõpuprotokollist võib Kubica nime leida küll 17. positsioonilt, kuid tema seljataha jäid vaid katkestajad. Võistluse keskmisi kiirusi kõrvutades oli Austraalias triumfeerinud Bottas poolakast 13 km/h kiirem. 4 km/h edestas Kubicat isegi tema tiimikaaslane, eelviimasena lõpetanud George Russell

„Võidusõidu ajal öeldi mulle raadiosse, et ma näitan nendes tingimustes isegi head kiirust. Hakkasin peaaegu naerma, sest minu vaatevinklist tundus küll kõik kohutav,“ jäi ka Kubica pärast võistlust realistiks. 

„Paljud inimesed kahtlesid, kas ma tulen sellega toime. Kuigi päev oli raske, arvan, et sain üldjoontes kõigega hakkama. Poleks uskunud, et võiksin pärast sellist kiirust ning viimast kohta midagi sellist öelda, aga lahkun Austraaliast rõõmsana,“ kinnitas ta.  

***

Austraalia GP

1. Valtteri Bottas (Mercedes) 1:25.27,325

2. Lewis Hamilton (Mercedes) +20,886

3. Max Verstappen (Red Bull) +22,520

4. Sebastian Vettel (Ferrari) +57,109

5. Charles Leclerc (Ferrari) +58,230

6. Kevin Magnussen (Haas) +87,156

Kiireim ring (+1 punkt)

Valtteri Bottas 1.25,580

MM-sarja üldarvestus:

1. Bottas 26 punkti

2. Hamilton 18

3. Verstappen 15

Meeskondlik arvestus:

1. Mercedes 44 punkti

2. Ferrari 22

3. Red Bull 15