Marina Granovskaia (keskel).Foto: AFP/Scanpix
Jalgpall
19. märts 2019, 13:48

Jalgpallimaailma kõige mõjukam naine: salapärane Marina, kelle sõna kuulab isegi Roman Abramovitš

Londoni Chelsea jalgpalliklubis ei tee enam otsuseid omanik Roman Abramovitš, vaid tema kauaaegne parem käsi Marina Granovskaia. Kanada kodakondsusega venelannat peetakse maailma kõige mõjukamaks jalgpallis tegutsevaks naiseks.

Granovskaia kätes on ka peatreener Maurizio Sarri saatus. Kui tahab, laseb lahti, kui tahab, jätab ametipostile, kirjutab The Sun.

Abramovitš on Chelsea tegemistest eemaldunud. Pingete tõttu Venemaaga ei luba Ühendkuningriigi võimud tal riigis tööd teha, pealegi tahab tööstusoligarh klubi väidetavalt maha müüa.

Abramovitši veenmine tõi Inglismaa ja Meistrite liiga võidu

44aastase Granovskaia võim on aina kasvanud. Ta alustas karjääri Sibnefti firmas, kus täitis õlitööstuse bossi Abramovitši assistendi kohta. 2003. aastal, kui Abramovitš sai Chelsea omanikuks, kutsus ta Granovskaiat juhtima oma Londoni bürood, aga esialgu polnud naisel jalgpalliga midagi pistmist.

2009. aastaks oli olukord muutunud. Abramovitš oli hakanud Granovskaia naiselikku vaistu usaldama. Just endine Moskva Riikliku Ülikooli vilistlane oli see, kes veenis Abramovitši, et ta ei loobuks Elevandiluuranniku ründajast Didier Drogbast.

Granovskaia koos Roman Abramovitšiga. Foto: Reuters/Scanpix

Otsus osutus õigeks. Drogba lõi hooajal 2009/2010 Inglismaa meistriliigas 32 mänguga 29 väravat ja aitas Chelsea esikohale. 2012. aasta Meistrite liiga finaalis Müncheni Bayerniga lõi Drogba 88. minutil Chelsea 1:1 viigivärava ja ta oli kindel ka Inglismaa klubile ajaloolise võidu toonud penaltiseerias.

Aga Granovskaia pole eksimatu. Tema pealekäimisel soetati 2011. aastal Liverpoolist 59 miljoni euroga Fernando Torres, kes piirdus Chelsea särgis peetud 172 kohtumises 45 tabamusega.

Ropendab endiselt vene keeles

2014. aastal Chelsea direktoriks ülendatud Granovskaia muutis oluliselt klubi ostupoliitikat. Varem raha ei loetud, tema mõjul pandi mängijatele külge hinnasilt, millest ei saanud üle minna. Kui müüja nõudis paar miljonit enam, pandi läbirääkimistele punkt.

Granovskaia eraelust on teada vaid vähesed infokillud. Ülikooli õppis ta võõrkeeli, inglise keelega pole venelannal juba 30 aastat mingeid probleeme olnud. Kui närv mustaks läheb, ropendavat ta siiski emakeeles.

Granovskaia lemmikrestoran on Londonis asuv Sumosan Twiga, mille menüü on jaapanipärane. Koha omanik on endine Benettoni ja Renault' vormel 1 sarja tiimi juht Flavio Briatore.

Chelsea mängude VIP-külalistele suupisteid pakkuva Sumosan Twiga peakokk Bubker Belhit iseloomustab Granovskaiat nii: "Ta on imeline inimene. Ta kontrollib kõike alates suurtest asjadest kuni detailideni."