Joel Verschoot koos oma kalli Armandoga. Foto: Facebook | joel.verschoot.3
Spordivaria
19. märts 2019, 15:29

TUVIMILJONÄR! Belgia pensionär sai Lewis Hamiltoniks tituleeritud rallituvi müügiga ropprikkaks (1)

Kui palju oleksite teie nõus tuvi eest maksma? Ei, lauses polnud trükiviga. Tõepoolest, tuvi eest. Üks belglane pani oma Lewis Hamiltoniks tituleeritud võistlustuvi müümisega taskusse ligikaudu 1,3 miljonit eurot. 

Viieaastane Armando enam aktiivse võidulendamisega ei tegele, kuid oma geenide tõttu on ta jätkuvalt väga hinnas. Lausa nii hinnas, et üks Hiina tuvivõidulendamise entusiast jahtis avalikul oksjonil tiivulist ligi kaks nädalat, käies Armando eest lõpuks välja ei rohkem ega vähem kui 1,28 miljonit eurot.  

Too summa tähistab rallituvide maailmas mõistagi uut maailmarekordit. Varasem tipptulemus pärines mullusest novembrist, kui tiivuline müüdi "kõigest" 375 000 euroga. 

Armando tutvustusklipp:

Tuviäriga miljonäriks saanud Joel Verschoot (63) tunnistas, et ei uskunud, et võiks Armando müügist nii kopsaka summa teenida. "Kaks hiinlast tunnistasid mulle juba ammu, et soovivad iga hinna eest Armandot endale saada. Aga sellegi poolest ma ei näinud seda tulemas. See on kogu tuvispordi suurim tänu. Tõeline kirss tordil," vahendab The Sun belglase sõnu.

63aastane linnuvõidusõidu entusiast teab ja tunneb enda sõnul ligi 500 rallituvi ning veedab tiivulistega päevas ligikaudu 12 tundi. "Kümme tundi päevas veedan kasvatuses tuvidega tegeledes ning seejärel kaks tundi siis pabereid määrides. Aga praegu teenisin kahe nädalaga kindlasti rohkem kui 40 aastaga kasvatuses," sõnas Verschoot. 

Tuvi Armando. Foto: www.verschootpigeonsloft.be

Armando uued omanikud loodavad tšempioni kihutusgeene järgmisele põlvkonnale edasi anda ning niimoodi kulutatud raha tagasi teenida. Kui keskmine rallituvi maksab 2500 eurot, siis Armando järglaste puhul räägitakse juba viiekohalisest summast. Tuvid on paljunemisvõimelised kuni 10nda eluaastani ning nende keskmine eluiga on 20 aastat. 

Mis aga Armando ikkagi nii eriliseks tegi? Verschooti sõnul oli ta 2017. ning 2018. aastal parim tuvi Belgias ning mullu ka kogu Euroopas. Tuntud tuvidresseerija Fred Vencaille on Armandot isegi tuvimaailma Lewis Hamiltoniks kutsunud. 

Huvitavaid fakte rallituvidest

  • Tuvid võivad lennata kuni 177 km/h ehk kiiremini kui gepard
  • Suurbritannias on ligikaudu 60 000 tuvientusiasti
  • Kõige sitkemad tuvid võivad ühtejutti lennata kuni 1100 km
  • Rallituvi karjäär kestab kolm-neli aastat
  • Rallituvid fikseerivad lennutrajektooril kindlaid punkte, mistõttu oskavad nad alati koju naasta