Henri Anier lõi eelmisel aastal koondise eest kaks väravat ja andis kolm resultatiivset söötu. Need olid selgelt Eesti parimad näitajad.Foto: Tiina Kõrtsini
Spordiblogi
21. märts 2019, 10:54

Mart Treial | Ennustus Eesti alg11 kohta EM-valikmängus Põhja-Iirimaaga: Vassiljev jääb pingile (1)

Eesti jalgpallikoondis alsutab täna õhtul kell 21.45 Belfastis 2020. aasta EMi valiksarja Põhja-Iirimaa vastu. Kuivõrd peatreener Martin Reim traditsiooniliselt mängueelsel päeval algrivistust ei avaldanud, püüab Õhtuleht ise ennustada, millised 11 meest lahingusse sammuvad.

Arvestades minevikku, mängu tähtsust, vastase taset ja Reimi tasakaalukust, võib eeldada, et Eesti kasutab taas 5-4-1 asetust.

Väravavaht Sergei Lepmets | Vähem kui aasta eest A-koondises debüteerinud 31aastane Levadia puurilukk pole senises neljas rahvusmeeskonna mängus andnud põhjust end mitte usaldada (PS! Eesti pole ühtki neist kaotanud). Liiatigi olukorras, kus Mihkel Aksalu positsioon Seinäjoki JK-s on karika- ja treeningmängude põhjal ebakindel.

Vasakkaitsja Artur Pikk | Ideaalset valikut momendil polegi. Poolas mängivad Pikk ja Ken Kallaste käisid sealses meistriliigas platsil viimati detsembris ning ülikogenud 34aastane levadialane Dmitri Kruglov on viimased poolteist aastat olnud selgelt tagavaravalik. Arvestades, et Kallaste sai kutse alles Sander Puri vigastuse tõttu, langeb valik Pika kasuks. Samas poleks maailmaime, kui alustaks Kruglov, sest tal on Eesti liigast nii-öelda soe sees.

Vasakpoolne keskkaitsja Joonas Tamm | Pole kahtlust, et kaks nädalat tagasi käeoperatsioonil käinud keskkaitsja tänaseks matšiks üles putitatakse. Tamme vasakule, mitte keskele paigutamine tuleneb ennustusest, et Karol Mets mängib pisut kõrgemal.

Keskmine keskkaitsja Madis Vihmann | Kõva õhuvõitleja nagu Tammgi. Selliseid mehi on meil Põhja-Iirimaa vastu hädasti vaja. On nii palju mehistunud – mida tõestab ka äsjane leping Norra kõrgliigaklubi Stabaekiga –, et Reim võib temaga Ragnar Klavani puudumisel arvestada kui põhimehega.

Parempoolne keskkaitsja Nikita Baranov | Tammest ja Vihmannist lühem ja seetõttu teisel korrusel (pisut) nõrgem, kuid tema kasuks räägib stabiilne mänguaeg Bulgaaria meistriliigas. 

Paremkaitsja Taijo Teniste | See, et Norra kõrgliiga pole veel alustanud, Reimi valikut ei mõjuta. Viimaste aastate kindlamaid ja stabiilsemaid algkoosseisu mehi. Igati õigustatult.

Paremkaitsja Taijo Teniste on viimastel aastatel olnud üks stabiilsemaid koondislasi. Foto: Stanislav Moshkov

Vasakäär Henrik Ojamaa | Põhikonkurent Siim Luts jäi trauma tõttu eemale ning ei tahaks uskuda, et Reim Magnus Pehrssonit teeb ja sinna kaitsva mehe (Kruglov / Pikk / Kallaste) edutab. Põhja-Iirimaa pole Saksamaa. 

Vasakpoolne keskpoolkaitsja Karol Mets | Pakun, et kaitseliiniesist hakkab turvama Mets, mitte Artjom Dmitrijev, sest viimane võib potentsiaalselt ülivõitluslikkus mängus endast liigselt välja minna ja mõne rumalusega hakkama saada. Pealegi on Metsa kvaliteet nii kaitse- kui ka ülesehitusfaasis kõrgem ning keskkaitses pole ta praeguste variantide (Tamm ja Vihmann) juures hädavajalik. 

Parempoolne keskpoolkaitsja Mattias Käit | Kõik märgid viitavad sellele, et Konstantin Vassiljev jääb trumbiks tagataskusse, keda teisel poolajal lauale käia. Käit on Briti saarte vutiga vägagi tuttav ning enda loomingulisust ja töövõimet korduvalt tõestanud. 

Paremäär Sergei Zenjov | Tuleb Kasahstanist hea emotsiooni pealt ning tema kiirus on jätkuvalt relv, millega on võimalik täna põhjaiirlasi karistada. Alternatiiv oleks Käit, kui Reim soovib ikkagi Vassiljeviga alustada.

Tipuründaja Henri Anier | Kes siis veel? Eelmise koondiseaasta statistiliselt selge ründeliider, kel asjad koduklubis korras. Loodetavasti on Lõuna-Koreast tulnuna ajavahega kenasti kohanenud.

Ennustatav Eesti alg11 EM-valikmängus Põhja-Iirimaaga.