Kaimar Saag.Foto: JOOSEP MARTINSON
Jalgpall
21. märts 2019, 14:20

Vutikoondises mälestusväärse värava löönud ründaja naaseb kodumaale

Viimati 2015. aastal Eesti kõrgliigamuru tallanud ründaja Kaimar Saag, kes veetis möödunud hooaja Fääri saarte kõrgliiga pronksikubis B36 Tórshavn, naaseb Eestisse ning liitub oma kodulinna Viljandi jalgpalliklubiga Tulevik.

Saag treenis Viljandi esindusmeeskonnaga juba alates mullu detsembrist ning mängis klubi eest mitmes kontrollkohtumises, kuid lepinguni jõuti alles nüüd, teatas Tulevik pressiteate vahendusel.

"Tuleviku huvi minu vastu oli algusest peale väga konkreetne ning tegelikult tehti mulle lepingupakkumine juba aasta lõpus," rääkis Kaimar Saag. "Minu vastu tunti aga huvi ka välismaa madalamatest liigadest ning tahtsin need läbirääkimised enne lõpuni viia ja selguse majja saada. Tuleviku huvi püsis tugev, minu plaanidega hoidsid nad end detailselt kursis ning lõpuks otsustasin pakkumise vastu võtta ja koju tulla. Teen seda hea meele ja rahuliku südamega, sest tean, et mind oodatakse siin väga ning olen siin vajalik. Tänan klubi osutatud usalduse eest ning annan endast kõik, et meeskonnal ja klubil läheks hästi. Hea on jälle kodus olla!"

Viljandi Tuleviku peatreener Sander Post on piksilmi oodatud tehingu teoks saamisega äärmiselt rahul ning sõnas, et näeb Kaimar Saagi liitumist kvaliteedihüppena, mida meeskond praegu väga vajab.

"Kaimari kogemused ei tule meile kasuks mitte üksnes tema löödavate väravate näol, vaid ta toob meeskonda ka professionaalse jalgpalli kogemust välisklubidest," kõneles Post. "Tal on olemas liidriomadused, mida väga vajame ning samuti lisab Kaimar meeskonda sügavust ja ruumi taktikalisteks vangerdusteks."

Hoolimata sellest, et 46kordne internatsionaal Saag on Viljandist pärit, ei ole ta kunagi kandnud Viljandi Tuleviku särki. 2005. aastal, pärast Suure-Jaani Kirmi ja Viljandi Kodugaasi esindamist FC Levadia U19 meeskonnaga liitunud ning 2006. aastal klubi esindusmeeskonda murdnud, teenis ta juba 2008. aastal esimese välislepingu ning liitus Taani esiliigaklubiga Silkeborg IF.

Taanis mängis Saag kokku kolmes klubis kuni 2014. aastani, mil liitus pooleks aastaks Rootsi klubiga Assyriska FF, mille järel naasis 2015. aastal Eestisse ja tegi FC Levadia ridades kaasa täishooaja Premium Liigas. 2016. aastal Norra teise liigasse siirdumise järel, kus Saag mängis Nybergsundi eest, liitus ta mullu 11kordse Fääri saarte tšempioni B36 Tórshavniga, kelle särgis veel mullu ka Euroopa liiga kvalifikatsiooniturniiril mängis ning seal teise ringi jõudis.

Tórshavniga tuli Saag Fääride karikavõitjaks, auhinnakapis on tal aga ka kaks Eesti meistri tiitlit FC Levadia aegadest. Premium Liigas on ta erinevatel perioodidel pidanud kokku 60 kohtumist ning löönud neis 10 väravat, kõik FC Levadia särgis.

Eesti rahvuskoondises on Kaimar Saag pidanud 46 mängu ja löönud kolm väravat. Mälestusväärseim neist sündis just Fääri saarte koondise vastu 2010. aastal, kui Saag EM-valiksarja kohtumises kaotusseisu jäänud, kuid dramaatilise kohtumise üleminutitel ikkagi võitnud Eesti koondise oma viigiväravaga mängu tagasi tõi. Huvitava kokkusattumusena andis tollele väravale söödu nüüd Saagi treeneriks saanud Post.