Artti Aigro õhulend Seefeldi MMil.Foto: AFP/Scanpix
Talisport
21. märts 2019, 17:04

VASTUOLULINE PÄEV! Artti Aigro elu pikim õhulend tõi treenerile pisara silma, kuid kohtunik ajas hinge täis (1)

Suusahüppaja Artti Aigro (19) täitis täna Planica lennumäe MK-etapil ühe hooajaks seatud eesmärgi ehk ületas 200 meetri piiri, kuid võistluspäev lõppes diskvalifitseerimisega. Treener Silver Eljandi sõnul tehti eestlasele liiga.

Treeninghüppel isikliku rekordi 205 meetrini nihutanud Aigro ei pääsenudki kvalifikatsiooniks hüppetorni, sest tema kombinesooni hargivahemõõt ei vastanud nõuetele. 

"Nutt oli kurgus ja pisarad silmas 205 meetri peale," sõnas Eestis viibiv treener Eljand telefonitsi Õhtulehele.

Ent järgnenud diskvalifitseerimist ta ei mõista.

"Seal on üks Horsti-nimeline mõõtja. Paras pujään. Jens Salumäe oli tema lemmik, Jensi võttis ta tihti maha, sest Jens tükkis vastu ajama. Häda on selles, et üks mees asjatab, vaidlemist ja kuhugi pöördumise võimalust pole," selgitab Eljand.

"Artti tahtis protestida, et ta polnud veel mõõtmiseks valmis ja õiges asendiski, kui juba lükati pulk munadesse. Jaan Jüris (koondise treener - M.T.) läinud seepeale [FISi suusahüppe]pealiku Walter Hoferi juurde küsima, mis toimub. Too vabandanud, aga mis see sorry aitab. Me tahtsime hüpata. Hofer oli siis Jaanile lahkelt lubanud, et tulge proovihüppajaks."

Aigro ise treeneri sõnul ülemäära löödud polnud. "Eks tal oli 200 meetri täitumise üle suur rõõm ja arvan, et ta läks natuke kehva keskendumisega mõõtma. Aga tema hargivahe polnud ohtliku piiri peal, vaid oli kindla peale kombe. Sama mees on tänavu seda korduvalt mõõtnud, nüüd võtab järsku maha... Hinge teeb täis."

Ta jätkas: "Mina ei saa sotti, kuidas saab venivat asja mõõta. Oleks siis suusamõõt olnud... Olen poistele eluaeg öelnud, et me ei lähe [suuskadega] napika peale välja. Võtame parem viis millimeetrit tagasi, see ei anna meile midagi, aga kindlus on majas. Ühe millimeetri saab ära mõõta. 

Teine asi on kaal. Et jätame alati 300-400 grammi varuks, mitte 100. Seda ei saa olematuks teha. Aga arenguriike võetaksegi maha, samas kui tipud lendavad lotendavate kombedega..."

Samas lisab Eljand, et pole seda usku mees, et mõni ruutsentimeeter liigset kombepinda mäel tohutu eelise annab.

Martti Nõmme lendas Planica kvalfikatsioonis 172,5 meetrit ja teenis 121,3 punkti, mis andis 69 mehe seas 68. koha.

Kaarel Nurmsalu nimele kuuluv Eesti suusahüpperekord on 213 meetrit.

Tänase kvalifikatsioonivõistluse 15 paremat (kliki pildil):