Soomlanna Kaisa Mäkäräinen.Foto: AFP/Scanpix
Talisport
22. märts 2019, 10:12

Soomlased õelutsevad oma laskesuusakuninganna kallal (5)

Möödunud laskesuusatamise MK-hooaja üldvõitja Kaisa Mäkäräinen (36) on sel hooajal pärast ilusat algust vaevelnud ebastabiilsuse küüsis ning kaalub karjääri lõpetamist.

Eelmisel nädalal lõppenud MMilt lahkus ta esimest korda pärast 2013. aastat medalita (parim tulemus oli sprindi 12. koht) ning oli nii pettunud, et lõpetas YLE-le antud intervjuu pisarates ning tuiskas pressitsoonist minema. 

MK-sarja vanima naise hooaeg algas suurepäraselt – ta võitis esimesest viiest võistlusest kolm ning oli korra teine. Ent järgnenud 18st võistlusest pole ta võitnud ühtki ning on poodiumit külastanud vaid kolmel korral.

Eile Holmenkollenis oli ta 7,5 km distantsil kahe möödalasuga 32. ning tunnistas norralaste NRK-le, et ei tea, mis temaga lahti on.

"Saan nii palju õelaid kommentaare küsimusega, miks ma lihtsalt eelmise hooaja järel tipus ei lõpetanud. Inimesed kirjutavad stiilis "säh sulle nüüd tulemusi"", sõnas Mäkäräinen, kes on juba kuu aega Soome ajakirjanduse lugemisest hoidunud.

Kuigi 36aastane Mäkäräinen on MK-sarja vanim naine, ei tunne ta end vanana. "Kui oled aastast 2005 samasugust elu elanud, siis kipub vanus kergelt ununema. Olen koguaeg koos endast kümme aastat noorematega ning elan nendega sama elu. Kõrvalt paistab vananemine ehk paremini välja."

Ta lisas: "Mulle endiselt meeldib mu töö ja tunnen, et teen seda päris hästi. See on minu elu. Teistel pole õigust kritiseerida, kui kaua või vähe ma sporti teen."

Mäkäräineni standardite järgi on hooaeg olnud pigem kehv, kuid MK-sarja tabelis hoiab ta 623 punktiga 7. kohta. Liider Dorothea Wierer on kogunud 259 punkti rohkem.