Eesti koondise mäng nii kõrgele ei ulatunud kui Madis Vihmanni jalg.Foto: Reuters/Scanpix
Spordiblogi
22. märts 2019, 16:04

Siim Kera | Ae-ae, kus oled, usk ja purakas? (1)

Eesti jalgpallikoondise uue valiktsükli avapauk rõõmuvurri tööle ei tõmmanud. Hoopis vastupidi.

Alustame faktidest. Kaotada võõrsil 0:2 võistkonnale, kes pallis 2016. aasta EMil ning oli väga lähedal mullu Venemaal toimunud MMile, ei ole häbiasi. Tugevam võttis jõuga temale kuuluva piruka, kõik läks loogiliselt, ei vähimatki kõrvalekallet.

Aga tulemus tulemuseks, Eesti koondise mängu oli kurb vaadata. Kaitseliin värises, poolkaitsjad polnud ülesannete kõrgusel, ründajateni liiga tihti pall ei jõudnud. Esimesed 20 minutit olime eriti väetikesed, miski ei paistnud õnnestuvat ning meeste mõtted tundusid sihitult mööda platsi uitavat.

„Arvan, et meil jäi enesekindlusest puudu,“ sõnas poolkaitsja Mattias Käit pärast matši ETVle. Kui keegi on meie meeste enesekindlust mõnel tänaval lonkimas näinud, palun andke kohe teada, toimetame selle neile tagasi. Seda on hädasti vaja.

Osa ebakindlusest saab kirjutada mängupraktika puudumise alla, kuid samasugust atmosfääri võis tunda ka mullustes Rahvuste liiga matšides. Jääb mulje nagu me läheks liiga alalhoidlikult ning ettevaatlikult mängima. Puudu on purakast. Usust, et me suudaks vajadusel alistada ka üheteistpealise tuldpurskava musklis draakoni.

Eks 2016. aasta novembris Belgialt saadud 1:8 kaotus jättis jälje nii treeneritepingile, mängijatele kui ka kogu Eesti jalgpallile, aga see on praeguseks ammune aeg. Elu on edasi läinud. Põhja-Iirimaa on küll tugev, aga mitte nii tugev, et me peaks neid kartma. Hirmu ei peaks tundma kellegi ees.

Kõige mõrum on meel seetõttu, et valiktsükkel sai nõnda kehva stardi. Jah, pressida end esimese kahe hulka alagrupis, kus on Saksamaa ning Holland, tundus alati utoopiline, kuid kõik algas nullist. Ning nullis on lootus ja usk, et äkki on seekord meie ime aeg. Aga juba esimene matš purustas selle kübekese nagu tank õuna.

***

Meie alagrupi teises kohtumises alistas Holland Valgevene 4:0. Teisipäeval ootab Eesti koondist ees maavõistlus Gibraltariga, valiksarjaga jätkatakse juunis, kui kodus võõrustatakse Põhja-Iirimaad.

Põhja-Iirimaa-Eesti 2:0
Kohtunik: Ivan Bebek
Pealtvaatajaid: 18176
Väravad: 56. Niall McGinn, 75. Steven Davis (p)

Põhja-Iirimaa koosseis: Bailey Peacock-Farrell, Jamal Lewis, Jonny Evans, George Saville, Niall McGinn (85. Conor McLaughlin), Steven Davis, Kyle Lafferty (76. Josh Magennis), Stuart Dallas, Jordan Jones (81. Shane Ferguson), Paddy McNair, Craig Cathcart

Eesti koosseis: Sergei Lepmets, Artur Pikk, Madis Vihmann, Joonas Tamm, Nikita Baranov, Gert Kams, Karol Mets, Artjom Dmitrijev (85. Rauno Sappinen), Mattias Käit, Henrik Ojamaa (68. Konstantin Vassiljev), Henri Anier (76. Sergei Zenjov)