Ajla Tomljanovic otsustas 2014. aastal kodakondsust vahetada.Foto: AFP/Scanpix
Tennis
23. märts 2019, 13:31

Anett Kontaveidi järgmine vastane kuulutati sünnimaal reeturiks (3)

Anett Kontaveit (WTA 19.) kohtub Miami turniiri kolmandas ringis Austraaliat esindava Ajla Tomljanoviciga (WTA 40.). Kohtumine toimub Eesti aja järgi ööl vastu pühapäeva, kõige varasemaks algusajaks on kell 1.

Saame 25aastase Tomljanoviciga põgusalt tuttavaks. Ta sündis 1993. aastal Zagrebis horvaadi-bosnia perekonnas. Horvaadist isa Ratko Tomljanovic oli tipptasemel käsipallur, kelle auhinnakapist leiab muuhulgas ka MMi hõbeda ja EMi pronksi.

Aastal 2014 jõudis Tomljanovic vastuolulise otsuseni ja võttis omale Austraalia kodakondsuse. Kodumaa meedia tembeldas ta reeturiks, kuigi väidetavalt oli otsuse taga Horvaatia spordisüsteemi vähene toetus.

„Meedia negatiivsus mind ei üllatanud ja olen tehtud otsuse üle õnnelik. Lahkusin Horvaatiast juba 13aastasena, sest kolisin USAsse treenima. Olin kaheksa aastat kodumaalt eemal, kuid loodan, et ajapikku suudetakse mulle ka Horvaatias jälle pöialt hoida,“ rääkis ta viie aasta eest Austraalia meediale.

„Tegelikult on ka inimesi, kes minu üle rõõmustavad. Nad mõistavad, et see oli õige otsus. Päeva lõpuks ei saa ma kellegi mõttemaailma muuta, kuid ehk õnnestub oma tegudega poolehoid tagasi võita.“

Ta jätkas: „Usun, et kodakondsuse vahetamine toob kasu nii minule kui ka Austraalia tenniseliidule. Mul olid lapsest saati kõrged ambitsioonid: tahtsin võistelda maailma parimate tüdrukutega, et endast maksimum välja pigistada. Ma tõesti usun, et Austraaliasse kolimine võib minu jaoks suurt hüpet tähendada. Lisaks armastan seda riiki alates esimesest päevast, kui siia tulin.“

Aastaid hiljem võib tõdeda, et arenguhüpe on tõesti toimunud, sest praegune 40. koht maailma edetabelis on Tomljanovici karjääri parim. Vahepealne õlavigastus tõi kaasa küll kukkumise 1000. koha piirimaile, kuid näiteks mullu rühkis ta 118. realt 43. positsioonile. Paistab, et hea hoog jätkub ka tänavu.

Parimad tulemused suure slämmi turniiridel:

  • Austraalias: 2014. ja 2015. aasta 2. ring
  • Prantsusmaal: 2014. aasta 4. ring
  • Wimbledonis: 2015. aasta 2. ring
  • USAs: 2013., 2017. ja 2018. aasta 2. ring

Karjääri jooksul Tomljanovic teeninud 2 281 613 dollarit auhinnaraha.