Dorothea Wierer. Foto: Reuters/Scanpix
Talisport
24. märts 2019, 15:30

Wierer tegi Itaalia laskesuusatamise ajalugu, Öberg triumfeeris norralaste suusapühamus (2)

Holmenkollenis tõmmati pühapäeval joon alla laskesuusatamise hooajale. Naiste ühisstardist sõidus kindlustas MK-sarja üldvõidu omale itaallanna Dorothea Wierer (28). 

Wiereri kaks suurimat konkurenti kristallgloobusele Anastasija Kuzmina ning Lisa Vittozzi minetasid oma võimalused praktiliselt kohe esimeses tiirus, kus biatleedid tegid vastavalt kaks ning kolm möödalasku. 

Kuigi Wierer tegi kohe järgmises lamades tiirus, kolmel korral eksides, enda elu veidi põnevamaks, tähendasid rivaalide varasemad (ja ka hilisemad) apsud ikkagi seda, et hooaja kokkuvõttes krooniti üldvõitjaks Wierer. 

Tänavuse hooaja viimase etapi võitis lõpuks Hanna Öberg. Kaks möödalasku teinud rootslanna edestas lõpujoonel norralannat Tiril Eckhoffi (3 eksimust) 1,3 sekundiga. Kolmandaks tuli ameeriklanna Clare Egan (1; +10,4), kelle jaoks oli see karjääri esimene MK-sarja poodiumikoht. 

Suur kolmik finišeeris lõpuks teise kümne alguses. Kuzmina ületas finišijoone 10ndana (6; +1.04,1), Vittozzi 11ndana (5; +1.06,3) ning Wierer 12ndana (5, +1.11,0)

Naiste MK-sarja lõplik punktiseis:

1. Dorothea Wierer (Itaalia) 904

2. Lisa Vittozzi (Itaalia) 882 

3. Anastasija Kuzmina (Slovakkia) 870

4. Marte Olsbu Roiseland (Norra) 855

5. Hanna Öberg (Rootsi) 741

Kokku jõudis tänavu MK-sarjas punktikohale 102. naist. Eestlannadest oli kõige edukam Tuuli Tomingas, kes kogus 110 punkti, mis andis hooaja lõikes 50. koha. Johanna Talihärma leiab 78 punktiga 60. kohalt ning Regina Oja 38 punktiga 76. tabelirealt. Graafilisem ülevaade Eesti laskesuusatajate hooaja kohta on loetav SIIT. 

Wiereri näol on tegemist läbi aegade 26nda MK-sarja üldvõitjaga. Küll on ta esimene itaallane, nii meeste kui ka naiste arvestuses, kes selle tembuga hakkama saanud.

Varasemalt oli itaallannadel ajaloost ette näidata kaks poodiumikohta. Hooajal 1993-94 jäi Ole Einar Björndaleni eksabikaasa Nathalie Santer talve kokkuvõttes üheksa punktiga alla valgevenalannale Svetlana Paramõginale. Tunamullu oli Wierer ise hooaja kokkuvõttes kolmas.  

Enim, kuus kristallgloobust on ette näidata rootslannal Magdalena Forsbergil. Kolm üldvõitu on kirjas nii soomlannal Kaisa Mäkäräinenil kui ka sakslannal Magdalena Neuneril. 

Väikeste kristallgloobuste saajad 2018/19 hooajal:

  • Sprindidistantsid - Anastasija Kuzmina (Slovakkia)
  • Jälitussõidud - Dorothea Wierer (Itaalia)
  • Individuaaldistantsid - Lisa Vittozzi (Itaalia)
  • Ühisstardid - Hanna Öberg (Rootsi)