Seefeldi politsei. Foto: Imago Sport / Scanpix
Doping
26. märts 2019, 11:40

Norralased said kinnitust: meie oleme dopinguskandaalist puhtad (11)

Veebruari lõpus Austrias Seefeldis toimunud Põhja suusaalade MMil lahvatanud dopinguskandaal kogub vaikselt tuure. Vaikselt-vaikselt imbub ülitähtsat informatsiooni ka meediasse. 

Läinud nädala kolmapäeval toimunud pressikonverentsil sõnasid uurijad, et nemad seostavad Erfurti dopingulabori ning dopinguarsti Mark Schmidtiga vähemalt 21 sportlast kaheksast Euroopa riigist. 

Norra väljaanne VG kirjutab nüüd, et dopingulabori kliente on koguni kümnest erinevast riigist. Nende väitel on patustajad Saksamaalt, Austriast, Itaaliast, Rootsist, Soomest, Eestist, Horvaatiast, Sloveeniast, Lõuna-Koreast ja USA-st. 

Lisaks mainivad nad, et uurijatele teadaolevalt pole ükski norralane asjaga seotud. "Seni ei ole me leidnud ühtegi seost norralastega," vahendab väljaanne Müncheni prokuröri Anne Leidingi sõnu. 

***

Seefeldi MMil toimunud politseihaarangu käigus vahistati viis murdmaasuusatajat: Karel Tammjärv, Andreas Veerpalu, Aleksei Poltaranin (Kasahstan), Dominik Baldauf ja Max Hauke (mõlemad Austria). Austria politsei andmetel kinnitasid sportlased veredopingu kasutamist. Kõik olid Mark Schmidti kliendid ja ka sakslasest arst võeti vahi alla. Veidi hiljem tunnistas veredopingu kasutamist ka murdmaasuusataja Algo Kärp ja Austria jalgratturid Georg Preidler ning Stefan Denifil.

Tammjärve ja Kärbi kinnitusel said nad Schmidti kontakti suusatreener Mati Alaverilt. „Käesolevaga kinnitan, et mina vahendasin Karel Tammjärvele Saksamaa spordiarsti Mark Schmidt kontakti 2016. aastal. See on minu elu suurim viga ja kahetsen seda siiralt. Vabandan sportlaste ja nende lähedaste, Eesti suusarahva ja spordiavalikkuse ees. Minu tegevusele ei ole mingit õigustust,“ teatas Alaver ajakirjanikele saadetud kirjas.

11. märtsil algatas Eesti politsei Alaveri suhtes kriminaalmenetluse, teda kahtlustatakse dopingu tarvitamisele kallutamises.