Jelena Välbe. Foto: Stanislav Moškov
Talisport
26. märts 2019, 14:50

Jelena Välbe: varem või hiljem tasub jumal ka neile, kes ränka tööd teevad (2)

Venemaa suusaliidu president Jelena Välbe andis kodumaa meediale pika intervjuu, kus lahkas oma murdmaasuusatajate tänavust hooaega. Kuna maailmameistrivõistluste kuldmedalit tänavu meie idanaabritele ei tulnud, pani ta hooajale hindeks 4+. 

Kuigi MK-sarjas triumfeerisid tänavu norralased – meestest oli parim Johannes Hösflot Kläbo ning naistest Ingvild Flugstad Östberg – tõusis mõlemas arvestuses hooaja kokkuvõttes teisele astmele just Venemaa sportlane. 

Meestest oli selleks Aleksander Bolšunov, kes pärjati lisaks veel parima distantsisõitja auhinnaga. Naistest trügis Östbergi ning Therese Johaugi vahele Natalja Neprjajeva. 

Tore lugu küll, aga see tähendab jätkuvalt, et venelaste viimasest suurest triumfist MK-sarjas möödub juba 18 aastat. Viimati, hooajal 2000-2001, kerkis poodiumi kõrgeimale astmele Julia Tšepalova.

Meeste seas tuleb viimase tšempioni leidmiseks ajas tagasi rännata juba Nõukogude aega. Hooajal 1990-1991 krooniti parimaks Kasahtani taustaga Vladimir Smirnov. Päris viimane "venelane" oli Aleksandr Zavjalov, kes oli parim aastatel 1982-1983. 

"Ootasin Bolšunovilt seda tulemust juba pikisilmi, aga Neprjajeva hooaeg on minu jaoks tervikuna väga meeldiv üllatus," sõnas Välbe Team Russiale antud intervjuus. 

Esikohata jäid Venemaa murdmaasuusatajad ka Austrias Seefeldis toimunud Põhja-suusaalade MMil. Tõsi, viis hõbedat ning kolm pronksi on kaugel katastroofist. 

Kõige edukamalt läks MM just Bolšunovi jaoks, kes naases Austriast koguni nelja hõbemedaliga. Mõistagi oli 22aastane sportlane ka see, kes Välbele talihooajal enim rõõmu valmistas. 

Kuidas hindate Venemaa suusatajate hooaega tervikuna?

See kujunes meie jaoks vägagi edukaks, seda hoolimata asjaolust, et jäime MMil kullata. Samas, kuigi ma tahaksin sportlasi väga kiita, tuleb mul veidi ka tuhka pähe raputada ning karme küsimusi küsida. Nii treeneritele kui ka sportlastele. 

Kui võtame meie hooaja tervikuna, siis Anastasia Sedova esines edukalt. Jevgeni Belov sai detsembris Davosis oma elu esimese MK-etapivõidu. Ka Andrei Melnitšenko tõusis poodiumile. Hooaja alguses näitas head minekut ka Julia Belorukova, kuid MMil ei suutnud ta enam oma parimat minekut näidata. 

Seega me ei saavutanud kõike, mida soovisime. Võtame kas või Sergei Ustjugovi, aga tema puhul on meil [kehvade tulemuste puhul] vähemalt selge vabandus (Ustjugovit kimbutasid sapikivid - toim).

Kuidas on tema tervis praegu?

Ma ei saa teile öelda, et ta on täiesti terve ning asub juba homme taas tõsiselt treenima. Aga järgmiseks hooajaks on Sergei mõistagi täie tervise juures. 

Kuidas suhtute juttudesse, justkui oleksid Venemaa suusatajad konkurentidest taktikaliselt tunduvalt nõrgemad?

Me räägime ikkagi individuaalspordist. Norra koondis on tõesti valmis ühe sportlase nimel rajal tööd rügama, kuid meil sellist abipersonali pole. Bolšunov leidis ennast liigagi tihti täiesti ihuüksi. Tal polnud kõrval kedagi, kellele loota, seega tal tuli ise pingutada. 

Norralased on selles osas stabiilsemad, aga ka meie õpime. Näeme ju selgelt, mida teised teevad. Aga sellegi poolest on suusatamine individuaalne spordiala. Me ei saa ju käskida sportlastel seisma jääda selleks, et Saša (Bolšunov) eest ära saaks. Ka teised sportlased soovivad kõrgete kohtade nimel võidelda. 

Kas sama "taktikavaba taktikat" kasutasite ka Nõukogude ajal?

Toona meil isegi polnud ühisstardist sõite. Kõik olid eraldistardist võistlused. Siis polnud juttugi mingisugusest taktikast. 

Aga kas Bolšunov võib ikkagi taktikaliselt teistest nõrgem olla?

Olen sellele varemgi vastanud, et tal pole lihtsalt veel piisavalt kogemust. Millega meie venelased oleme õieti harjunud? Raske tööga. Ning seda me ka teeme. Me ei vaata üle õla ning hau salaplaane. Ma siiralt usun, et varem või hiljem tasub jumal ka nendele, kes kogu aeg roppu tööd teevad. 

Bolšunov on juba praegu nii mitmeski aspektis Kläbost tugevam. Norralane on puhas sprinter, aga Saša on universaalne suusataja, kes võib triumfeerida nii sprindis kui ka 50 km sõidus. 

Bolšunov sai hooaja lõpus kaela distantsisõitude trofee, kuid äkki tasuks tal sprintidele rohkem rõhku panna?

Kas ta pole juba praegu meie esisprinter? Võib olla pole ta vabatehnikasprindis alati esimeste seas, kuid klassikas on ta alati MK-etappidel poodiumil. 

Aga Kläbole jääb ta ju selgelt alla...

Kläbo võidab ainult lõpuspurdiga. Kui ta enne finišisirget maha raputada, siis ta kaotab. 

Kokkuvõttes, mis hinde Venemaa koondise hooajale paneksite?

4+

Miks mitte 5-?

Sellepärast, et me jäime MMilt ikkagi kuldmedalita. Kui see oleks ka tulnud, oleks hinne juba 5+ olnud.