NEED MUSKLID ENAM LIIGA EI TEE: Kas vabavõitlus jääb Conor McGregorita vaesemaks? Foto: REUTERS/Scanpix
Võitlussport
26. märts 2019, 18:07

Jorgen Matsi vabavõitleja Conor McGregori lõpetamisteatest: see on hea võimalus pildis olla ja turuväärtust üles suruda

Järjekordne trikk või üdini siiras lõpp? Sportliku vabavõitluse (MMA) legend Conor McGregor teatas teisipäeval, et tõmbab karjäärile kriipsu peale ning enam kaheksanurksesse võitlusareeni ei roni.

Kas spordisõbrad peaksid teda uskuma või mitte? Iirlane on 30aastaselt oma kuulsuse tipus ning tema viimaseks matšiks jääks praeguse seisuga mullu sügisel saadud skandaalne kaotus Khabib Nurmagomedovilt – soovib ta tõesti kakluslavalt niiviisi lahkuda?

2016. aasta aprillis teatas ta samuti, et vabavõitlusega on lõpp, kuid mõne kuu pärast oli taas konkurentidega taplemas. Ei saa välistada, et ta üritab seegi kord lükkega endale paremaid lepinguid kaubelda.

„Suur osa kuulsatest võitlejatest, kes lähevad pensionile, tulevad vähemalt korra tagasi,“ räägib spordiklubi Võimla Brasiilia jiu-jitsu ja vabavõitluse treener Jorgen Matsi. „Sellel tasemel on [lõpetamisest teatamine] hea võimalus saada tuntust, olla pildis ja suruda oma turuväärtust üles – sa justkui näitad, et ei hooli. Mina liiga palju sellesse teatesse sisse ei vaataks.“

McGregori Twitteri-teade kõlas nii: „Olen otsustanud tänasega taanduda alast, mida teatakse ametlikult kui sportlik vabavõitlus. Nüüd liitun kõikide oma vanade kamraadidega ning hakkan samuti pensionipõlve nautima.“

Säuts on seda kummalisem, et mõni tund varem rääkis ta USA koomiku Jimmy Falloni saates, et üritab juuliks üht kähmlust kokku leppida.

Isegi kui McGregori kirjutisel on tõepõhi all, ei näe Matsi selles suurt traagikat. Ala on praeguseks piisavalt võimas ning tuntuima nime lahkumine süsteemi mõra ei löö.

„Kui Messi või Ronaldo lõpetaks, kas siis jalgpall väga muutuks?“ küsib Matsi, kes ka ise pikalt MMAga tegeles. „Küll kerkivad järgmised staarid. Ta on viimastel aastatel väga harva võistelnud, usun, et suures pildis midagi väga ei muutu. McGregor aitas UFCsse (sportliku vabavõitluse sari – toim) tuua raha ning nende tähelepanu, kes muidu seda sporti ei vaata. Aga need, kes mõtlevad, et McGregor läks pensionile ja mina enam MMAd ei jälgi, poleks nagunii ala fänniks saanud. Mingit kahju see teeb, aga suurem kahju on viimaste aastate palaganidega juba ära tehtud.“

Nurmagomedov võtab koha üle?

Sekeldused on McGregorit varju kombel jälitanud. Eriti viimasel ajal. Mullu aprillis hakkas ta UFC meediaüritusel vandaalitsema. Ta ründas kolleegidega täidetud bussi ning purustas sõiduvahendi aknad.

Viimati langes valgusvihk McGregorile kõigest paar nädalat tagasi, kui üks fänn otsustas temast foto teha. Rusikakangelasele see ei meeldinud, ta haaras hobipiltniku telefoni, viskas selle maha ning trampis selle peal.

Kõige metsikum seik juhtus mullu oktoobris McGregori ja Nurmagomedovi kurikuulsaks saanud UFC kergekaalu tiitlimatši järel. Iirlane kaotas ning tal oli Dagestanist pärit mehele midagi öelda, Nurmagomedov tormas seepeale McGregori tiimikaaslasele Dillon Danisele kallale. Järgnes suur mäsu ja rüselus, kus käed lasi käiku ka McGregor. Dagestani võitlejale määrati kähmluse eest üheksakuune, iirlasele aga kuuekuune võistluskeeld.

Nurmagomedov reageeris McGregori lõpetamisteatele värvikalt: „Džunglis saab olla vaid üks kuningas. Ainult üks.“

Kas ta võtab McGregori MMA paha poisi rolli endale?

„Arvan, et mitte,“ sõnab Matsi. „Ta pole sama karismaatiline, lisaks on tal religioossed piirangud (on muslim – toim). Me ei tea praegu, millised on tema järgmise matši vaatajaarvud. Ma väga kahtlen, kas ta suudab selle rolli ja tähelepanu üle võtta.“

Finantsiliselt ei pea McGregor lõpetamise puhul liialt muretsema. Fallonile tunnistas ta, et temal ja ta perel on raha nagu muda ning reaalsuses ei peaks ta enam lillegi liigutama. 2017. aasta augustis kaotas ta poksimatšis legendaarsele Floyd Mayweather juuniorile ning teenis selle eest umbes 75 miljonit eurot. Poleks ime, kui McGregor nüüdki poksikindad kätte tõmbaks ning veel mõne rusikaheitlusega krõbisevat juurde teeniks. Võib-olla siirdub ta hoopiski sõumaadluse WWE universumisse?

Tema pangakontol säravad arvud on suurenenud ka kõikide teiste kismade ning arvukate sponsorlepingute toel. Majandusajakirja Forbes andmetel oli ta 2018. aastal rikkuselt maailma neljas sportlane. Samuti on tal oma viskibränd, mis on sedavõrd populaarseks osutunud, et mullu sügisel müüs osa Iiri poode inimestele vaid kaks pudelit korraga, nii jätkus vägijooki kõigile soovijatele.

CV

Conor McGregor
Vanus: 30
Rahvus: iirlane
Pikkus: 175 cm
Kaal: 70 kg

MMA:
25 matši, 21 võitu

Poks:
1 matš, 0 võitu

Hoidnud enda käes nii UFC sulg- kui ka kergekaalu maailmameistritiitlit.

Kas teadsid?

Conor McGregor töötas torumehe õpipoisina. „Ma tean, et on kirglikke ja osavaid torumehi, aga minu silmi torutööd särama ei pannud,“ ütles ta ajalehele The Guardian. 2008. aastal otsustas ta ametist loobuda.

Alates 2008. aastast on tema elukaaslaseks Dee Devlin. Neil on kaks last, 2017. aastal sündinud poeg Conor Jack McGregor juunior ning tänavu jaanuaris ilmavalgust näinud tütar Croia. 

Teda kiusati koolis. Seepärast otsustaski ta võitluskunstide ning poksiga tegelema hakata. Nooruspõlves oli ta ka tubli jalgpallur. 

Dee Devlin. Foto: AFP/Scanpix