KUIDAS EDASI? Kes võiks asendada Urmas Sõõrumaad EOK presidenditoolil? Foto: Stanislav Moškov
Spordiblogi
27. märts 2019, 18:45

Urmas Sõõrumaa asemel nähakse presidenditoolil Tõnu Tõnistet

Deivil Tserp | Eesti Olümpiakomitee valikud – verine pühapäev või hoopis sametrevolutsioon (9)

Kas Eesti Olümpiakomitee (EOK) presidendi Urmas Sõõrumaa ametist kangutamine on parim lahendus, mis mõjub hädavajaliku aadrilaskmisena?

Üks on kindel: Sõõrumaa väljaütlemised pärast suurt dopinguskandaali on olnud piinlikud. Neid võib võrrelda EKRE eestvedajate sõnasolgiga, mida lisandub iga päev nagu küllusesarvest.

Sõõrumaa elufilosoofiat on väga keeruline mõista. Vahel poeb ta maa alla, siis teeb jänesehaake, hüppab ühte paati Epp Kärsiniga ja keskendub lingamile. Ta võib otse-eetris üle huulte paisata hämmastavaid mõttekäike, mis jõuavad lihtsurelikel meelelt keelele ainult saunas, kui sõpradega on joodud kolm–neli pudelit kanget õlut.

Lõpetame ükskord jaanalinnumängu

Paraku on Sõõrumaa tavapäratu tegelane, kes kipub eirama ühiskonnas paika pandud häid tavasid. Meenutagem siinkohal tema bravuurikat seisukohta seoses EOK eelmise presidendi Neinar Seli süüdimõistmisega korruptsioonikuriteos.

„Mis puudutab Neinar Seli kriminaalkaristust, siis see on minu jaoks täiesti pseudoteema, aga las see jääda nende niiditõmbajate südametunnistusele,“ vastas Sõõrumaa kolm aastat tagasi küsimusele, kas temagi võiks sattuda samasugusesse rahastamisskandaali.

Nii sai avalikkus aimu, mis mõtted tiirutavad suurettevõtja peas. Ometi valiti ta paar nädalat hiljem EOK presidendiks. Paljud uskusid Sõõrumaa lubadust leida tippspordi turgutamiseks varasemast rohkem raha.

Tavaliselt loodavad muinasjuttude täitumist särasilmsed lasteaialapsed ja algkoolide õpilased. Elutormides karastunud täiskasvanud peaksid täpselt teadma, kuidas raha (tipp)sporti jõuab. Selles mõttes polnud põhjust Sõõrumaalt imetegusid oodata. Pealegi keskenduvad ärihaid rohkem sissetulekutele kui väljaminekutele.

Lõpetame jaanalinnumängu, võtame pea liiva alt välja ja vaatame tõele näkku: meie spordimaastikul ei hakka kunagi kõrguma pudrumäed ega voolama piimajõed. Olgu EOK juht Sõõrumaa või keegi teine. Võivad saabuda senisest pisut paremad või natuke halvemad ajad, mis on väga otseselt seotud majanduskasvu ja heausksete toetajatega.

Praegu on Sõõrumaa umbusaldamine päevakajaline teema. Ta ise ütles Postimehele, et jätkab ametiaja lõpuni. Ennetähtaegne presidendivalimine võib kõne alla tulla mai lõpus EOK täiskogul, kui vastav punkt teiste pakiliste teemade hulgas päevakorda kinnitatakse.

EOK-l on kaks valikut – verine pühapäev või sametrevolutsioon. Kui kasutatakse esimest varianti, tekib hoobilt küsimus, keda upitada Sõõrumaa asemele. Muidu võib tekkida varasemast tuttav olukord, mille kohta käib Venemaa ekspeaministri Viktor Tšernomõrdini surematu aforism: tahtsime parimat, välja tuli nagu tavaliselt.

Kulisside taga pakuti esimese hooga uueks presidendiks Gerd Kanterit, kellel pole kapis luukeresid ja kelle mõtete mõistmiseks ei pea kasutama tõlgi abi. Kuid olümpiavõitja ei saa uut väljakutset isegi parima tahtmise korral vastu võtta, sest ta on rakkes Poola tippkettaheitjate treenerina. Nende koostöö vältab vähemalt 2020. aasta Tokyo olümpiamängudeni.

Luik, haug ja vähk rapsigu poliitikas

Uurisin, mida mõeldakse spordi siseringis. Hea sõnaga mainitakse EOK asepresident Tõnu Tõnistet, kes tegutsevat oma ampluaas igati kiiduväärselt. Koos kaksikvend Toomasega olümpiamängudelt purjetamises kaks medalit võitnud mees ongi paljude esimene valik presidendiks. Tippsporti tunneb ta nagu oma viit sõrme, samas on hiilgavalt kursis ärimaailmaga.

Tõnu Tõniste (paremal). Foto: Stanislav Moškov

Meedias on avaldatud jõuliselt arvamust, et Sõõrumaale aitab kolmest presidendiaastast küll. Spordiringkonnast on aga minu kõrvu jõudnud üsna üksmeelne seisukoht: erakorralist presidendivalimist pole vaja!

Sport võiks olla poliitikast viisakam valdkond. Koalitsioonikõnelused on muutunud naeruväärseks ettevõtmiseks. Ühist keelt otsivad erakonnad käituvad nagu Ivan Krõlovi valmi peategelased luik, haug ja vähk.