Andres Sõber.Foto: Martin Ahven
Spordiblogi
27. märts 2019, 18:16

Andres Sõber | Ärme tõsta TalTechi ja Rait Käbinit pilvedesse, taset näitaks ainult Eesti-Läti liigas nelja hulka jõudmine (3)

Imestasin, kui Pärnud ja Raplad ütlesid, et jube hea, saime Eesti-Läti liiga play-off'i! Võib-olla on see küüniline arusaam, aga kas see on jõle kõva värk, et saad Kalev/Cramo või Ventspilsi vastu kaks korda mängida?

Pärnu peatreener Heiko Rannula ütles, et nad võivad kõiki võita. Nojah, las ta räägib... Kui natuke oleks teistmoodi läinud, siis nad ei räägiks üldse midagi. Viimane võit Kalev/TLÜ üle oli, nagu ta oli.Arvan, et sportlikus mõttes pole pääs play-off'i üldse kõva näitaja.

Põhiturniiri lõpus mingil määral intriigi oli, aga rahvast on saalides varasemast vähem käinud. Ma ei leia endiselt, et Eesti-Läti liiga väga teretulnud värk oleks.

Kui ma ausalt ütlen, siis mind eriti ei huvita ka aprilli alguses Tallinnas peetav nelja meeskonna finaalturniir. Cramot olen näinud, VEFi olen näinud, Ventspilsi tean ka. Võib-olla tuleb see vanusest, aga teatud nõudmised on suuremaks läinud. Kui Euroliigat vaatan, siis imestan, mida teevad Moskva CSKAs Nando De Colo ja Sergio Rodriguez. See on tase, mida tahan välismaa klubidelt näha.

Kui Final Fouris mängiksid neli Eesti punti, näiteks Tartu, Paide, Rakvere ja keegi veel, siis oleks see minu jaoks palju huvitavam. Ventspilsil ja VEFil on korralik rahakott ja nad saavad osta üle keskmise välismaalasi, aga nad ei paku mulle midagi. Aga eks ikka jälgin, mis Final Fouris toimub. Eriti kihvt oleks, kui TalTech sinna pääseks. Tahaks näha, mida nad Ventspilsi vastu suudaks.

Hiljem tulevad Eesti meistrivõistluste veerandfinaalid ja vot need pakuvad palju rohkem põnevust. Jutumärkides on parajad koperdised kokku sattunud. Tahaks näha, mismoodi hakatakse seal asju sättima. Kolm punti on mehitatud nelja-viie välismaalasega ja on huvitav näha, kuidas Rannula, Annuk ja Müürsepp suudavad nad mängima panna.

Aga Eesti-Läti liiga veerandfinaalides on kõige parem paar tõepoolest Ogre ja Taltech, nagu kõik on öelnud. Enne Rait Käbini kiitmist laseme tal veel natuke teha. Korvpallis on tihti nii, et treeneri kätte võivad juhtuda head nupud. Pean silmas Jaan Puidetit ja Gregor Arbetit. Praegune kooslus on lihtsalt niivõrd hea. Seal ei peagi eriline hiromant olema, et mängida niisugusel tasemel ja võtta selliseid võite, nagu TalTech võttis.

Taset näitaks see, kui nad võtaks Ogre kindlalt ära. Siis ma ütleksin küll, et Rait Käbin on tubli. Ma loodan, et TalTech võidab, aga näen neil ka nõrka kohta. Näiteks hea mängujuht on neil puudu. Ogrel on vastu panna Rinalds Sirsninš, kes on Rakvere Tarvas ka minu käe all mänginud. Sellist venda TalTechil pole. Mida suudab Norman Käbin rünnakul teha? Kas ta suudab pallid õigesse kohta toimetada? Loodetavasti suudab.

Toomas Raadik on muidugi Taltechi poolelt suur pluss. Ta on kogu aeg olnud andekas poiss, aga võib-olla on ta sarnane Kristjan Kitsingu ja Kristjan Kanguriga, kes avanesid ka hiljem. Raadikul on hea vise, ta on kõva võitleja, arukas ja tasakaalukas. Raamidesse panemise mõttes on tal ka vedanud, Käbin laseb tal kõvasti toimetada.

Meie maastikku arvestades on Raadik päris vahva tegija ja minu arust võiks talle anda põhiturniiri kõige väärtuslikuma mängija auhinna. Kahe käega poolt.