Caster SemenyaFoto: AP/Scanpix
Kergejõustik
28. märts 2019, 10:20

Caster Semenya: ma ei ole naiste spordile ohuks, soovin ilma eelarvamusteta joosta (1)

Kahekordne naiste 800 meetri jooksu olümpiavõitja Caster Semenya on pidanud aastaid oma soo kohta aru andma. Teda nimetatakse eristuva sugulise arenguga sportlaseks. 

2008. aastal tippu tõusnud Semenya puhul vaieldakse seni, kas ta on naine või mees. Ametlikult ikkagi naine, aga testosteroonitase viitab mehelikele omadustele. 

Praegu on teema üle käimas kohtuvaidlus. Rahvusvaheline kergejõustikuliit IAAF leiab, et keskmaajooksudes naiste seas võistlemiseks võib testosterooni liitri vere kohta olla kuni viis nanomooli. Seni võis testosterooni esineda kaks korda enam. Tavaliselt on tippsportlastest naistel see näit vahemikus 0,12–1,79.

Semenya peaks piiridesse mahtumiseks ravimeid sööma. Arvutuste järgi läheks tema ajad 800 meetri jooksus viis kuni seitse sekundit kehvemaks. Medalitest võiks Lõuna-Aafrika vabariigi staar seega ainult unistada.

Kui algselt pidi otsus tulema teisipäeval, siis nüüd on see edasi lükatud aprilli lõppu. 

IAAFi president, endine keskmaajooksja Sebastian Coe andis nädalavahetusel intervjuu Austraalia ajalehele Daily Telegraph ning tekitas Semenyas pahameelt.

"Põhjus, miks me sugusid eristame, on see, et vastasel juhul ei võidaks naised enam ühtegi tiitlit või medalit ega purustaks ühtegi rekordit," rääkis ta. 

Semenya saatis seepeale laiali ametliku teate.

"Viimase kümne aasta jooksul on Semenya saanud sügavad haavad. Ta on kannatanud ning muutunud jõu, lootuse ja julguse sümboliks," seisis teates. "Coe kommentaarid avasid vanad haavad. Semenya ei soovi meditsiinilist abi, et muuta, kes ta on ja kellena ta sündis. Ta tahab võistelda. Eristuva sugulise arenguga inimesed sünnivad haruldase geenimutatsiooniga.

Coe ei tohiks Semenyat näha ohuna naistespordile. Ta on kangelanna ning inspireeriv eeskuju tüdrukutele üle maailma. Semenya loodab ühel päeval joosta ilma eelarvamuste ja diskrimineerimata. Maailmas, kus teda aktsepteeritakse nii nagu ta on.

Ta sündis naisena, kasvatati naisena, sotsialiseerus naisena ning on kogu oma elu naisena võistelnud. Coe'l võivad olla arvamused transsooliste sportlaste kohta, aga see on teine teema."