Anett Kontaveit.Foto: Lynne Sladky
Tennis
28. märts 2019, 12:45

Eesti tenniseajalugu ümber kirjutanud Kontaveit on uue rekordi lävel (8)

Eesti esireket Anett Kontaveit (WTA 19.) on Miami turniiril poolfinaali jõudmisega kirjutanud Maarjamaa tenniseajalukku uued peatükid. Peaks Kontaveit nelja parema hulgas alistama Ashleigh Barty (WTA 11.), saaks ta enda nimele järjekordse tippmargi.

Kontaveidi poolfinaali pääsemine on seda kõlavam saavutus, et Miamis alustasid turniiri teiste hulgas WTA-edetabeli 23 paremat sportlast. Nelja parema hulka on lisaks eestlannale ja Bartyle jõudnud Simona Halep (WTA 3.) ning Karolina Pliškova (WTA 7.).

Sealjuures on Halepil võimalik Miamis tõusta maailma esinumbriks ja kukutada sellelt positsioonilt Naomi Osaka. Selleks tuleb rumeenlannal poolfinaalis Pliškova alistada.

Ent mis me neist välismaalastest ikka räägime. Keskendume Kontaveidile. Pole ilmselt spordisõpra, kes ei teaks, et tuleval esmaspäeval on meie naine WTA-pingereas vähemalt 14. kohal, mis tähistab uut Eesti rekordit. Varasem tippmark oli umbes kuus ja pool aastat tagasi 15. positsiooni omanud Kaia Kanepi käes.

Kontaveidi 14. tabelirida võib saada paari koha võrra paremaks. Tõsi, Caroline Wozniacki ja Anastasija Sevastova ette 12. positsioonile tõusmiseks peab ta Miami turniiri võitma. Sel juhul jõuaks Kontaveit Serena Williamsi kandadele, kellele Nigel Searsi hoolealune kaotaks vaid kuue punktiga. Võit poolfinaalis kergitaks Kontaveidi Wozniackist 12 silma kaugusele, kuid eestlanna tabelirida jääks samaks.

Lisaks on Kontaveit esimene eestlane, kes jõudnud ATP- või WTA-tuuri kõrgeima kategooria turniiril poolfinaali. WTA Premier Mandatory veerandfinaali jõudis Eesti mängijatest esimesena Kanepi. 2013. aastal kaotas ta Madridis kaheksa parema hulgas 2:6, 4:6 toona maailma edetabelis teist kohta hoidnud Maria Šarapovale. Muide, Premier Mandatory võistlusi on neli: Indian Wells, Miami, Madrid ja Peking.

Vahemikus 1990-2008 ehk enne Premier Mandatory nimetust kutsuti kõige kõrgema kategooria turniire Tier I võistlusteks. Sealgi on eestlannal ette näidata üks veerandfinaalikoht, kui Kanepi kaotas 2008. aastal Tokyos kaheksa parema hulgas turniiri võitnud Dinara Safinale.

Meestele tähistab kõrgeimat kategooriat Masters 1000, selle hulka kuuluvad üheksa turniiri: Indian Wells, Miami, Monte Carlo, Madrid, Rooma, Kanada lahtised, Cincinnati, Shanghai ja Pariis. Olgu igaks juhuks öeldud, et Suure slämmi võistlused pole ATP- ega WTA-tuuri turniirid, kuigi sealt saab teenida edetabelipunkte. 

Poolfinaalis Bartyle säru tegemine tähendaks, et 23aastane Tallinnast pärit Kontaveit ületaks WTA-edetabelis 3000 punkti piiri. Eesti tennisisti jaoks oleks see esmakordne, Kanepi rekordiks on 2544.

Miamis nelja parema hulka jõudmisega on Kontaveit auhinnarahana kindlustanud 354 000 USA dollarit. Finaali jõudmine tõstaks summa 686 000ni, otsustava matši võit toob 1 354 010 dollarit.

354 000 dollarist on Eesti tennisistidest ühel turniiril rohkem teeninud vaid Kanepi. Ta kasseeris tunamullu USA lahtistel kvalifikatsioonist veerandfinaali jõudmise eest 470 000. Võrdluseks olgu toodud, et kui Kontaveit võitis 2017. aastal oma seni ainsa WTA-turniiri, teenis ta triumfi eest 43 000 dollarit.

Lõpetuseks naaseme tänase poolfinaali juurde. Lahing Barty vastu peaks algama kell 19 ning kihlveokontorite arvates on austraallanna kindel soosik. Pole ka ime: Barty on tänavu käinud väljakul 19 kohtumises, millest on kaotanud kõigest kolm ning sukeldumine sügavasse statistikamaailma vaid kinnistab Barty favoriidiseisust.

Maakera kuklapoolelt pärit tennisisti tänavune võiduprotsent on naiste tipptennise paremuselt teine. Arvestust juhib Miamis Kontaveidile neljandas ringis alla jäänud Bianca Andreescu.

22aastane Barty on WTA-tuuri üks paremaid servijaid. Näiteks on ta esikümnes nii löödud ässade kui ka enda pallingugeimis võidetud punktide poolest. Kontaveit on aga tänavu üks kõige vähem topeltvigu tegevaid naistennisiste, samuti on eestlannal WTA-tuuri üks paremaid esimese servi protsente.

Barty on tänavu võitnud 54,5% kõikidest võimalikest punktidest, mis on naiste tipptennise parim näitaja. Protsentuaalselt on austraallannast enam sette võitnud taas ainult Andreescu.

Numbrid võivad küll Barty kasuks rääkida, kuid mitmes kategoorias on tema vahe Kontaveidiga olematu või hoopiski eestlanna kasuks. Seega tasub oodata tasavägist matši, mida saab Õhtulehest jälgida tekstipõhise otseblogi vahendusel.