Arnett Moultrie.Foto: Martin Ahven
Korvpall
28. märts 2019, 17:33

Kalev/Cramo peatreener kiidab leegionäri: ta on võimeline mängima Euroliigas

Eesti parima korvpalliklubi BC Kalev/Cramo peatreener Donaldas Kairys leiab, et Cramo ridades peaksid mängima parimad eestlased ning puuduvad pusletükid tuleks leida välismaalt.

42aastane leedulane asus Maarjamaa tšempioni juhendajaks tunamulluse hooaja algusfaasis, kui ta palgati asendama Alar Varrakut.

Kairyse ametiaeg on üldiselt teeninud kiidusõnu ning tänavu ollakse ajaloolise saavutuse lävel: Cramo pole kunagi jõudnud VTB Ühisliigas play-off'i, ent sel hooajal on selleks fantastiline võimalus.

Praegu hoiabki Cramo tabelis kaheksandat rida, mis viiks nad viimasena kohamängudele. "Unistuse täitumiseks on vaja võita vähemalt pooled järelejäänud mängudest," ütles Kairys Leedu portaalile Krepsinis.net.

Hea võimalus eesmärgi poole astuma hakata on täna, kui Poolas kohtutakse kell 20 algavas lahingus Zielona Gora Stelmetiga. Vastaste hoog on Cramost selgelt kehvem ning favoriidikoorem lasub Eesti tiimi õlul.

Head tulemused kajastuvad ka publikunumbrites, mis on Cramol võrreldes eelmise hooajaga selgelt paremad. "Tahame rohkem fänne saali tuua ja korvpalli Eestis veelgi populaarsemaks muuta. Muidugi, kõigile meeldib ilus mäng, kuid kõigile meeldivad ka võitjad. Iga vastase alistamisega saame üha rohkem toetajaid ning nagu mängijatel, kasvab ka neil süües isu," rääkis treener.

Kairys märkis, et tal pole pallurite motiveerimisega probleeme. Tõsi, Eesti-Läti liigas tuleb nõrgemate vastastega mängides mängijaid küll mõnikord manitseda, et nad liiga mugavaks ei läheks, kuid sellega asi ka piirdub.

Leedulase hinnangul on Eesti korvpalli tõusuteel ning veebruarikuine koondisematš Serbia vastu näitas, et Maarjamaa on suuteline selja prügiseks tegema ka väga tituleeritud meeskondadel.

Peatreener puudutas intervjuus konkreetselt ka Arnett Moultrie personaalteemat. 28aastane NBA kogemusega korvialune jõud liitus Cramoga mullu novembris ning on tõusnud meeskonna üheks kõige tähtsamaks palluriks. "Tema pehmeks rääkimine võttis paar kuud aega. Arvan, et isegi Euroliigas pole meeskonda, keda ta aidata ei suudaks," lausus Kairys. 

"Mul on raske öelda, miks ta NBAs kanda ei kinnitanud, aga Arnett on väga andekas. Ta on punktimasin ja Moultrie tuleviku määravad kaks asja: kaitsemäng ja iseloom," lisas juhendaja.

Kairysel paluti rääkida ka Tartu Ülikooli tagamehest Arnas Velickast. Eesti-Läti liiga üks paremaid punktiviskajaid on Emajõe Ateenas laenulepingu alusel Kaunase Žalgirisest. 

"Kohaliku liiga taseme üle võib küll vaielda, aga ta saab siin palju mänguaega ja see tuleb enesekindlusele kasuks. Samuti on ta suutnud kohtumistes tugevate vastastega hästi esineda," kiitis Kairys 19aastast tagameest. "Arnas on Eestis kuulus oma tööeetika poolest, teda on raske saalist välja saada. Olen kindel, et kõik on temaga rahul."