Jacob Ingebrigtsen tänavusel Glasgow sise-EMil. Foto: Imago Sport / Scanpix
Kergejõustik
30. märts 2019, 17:55

Mustadele vastu astunud Norra imelaps kukkus pärast jooksu kokku (5)

Jakob Ingebrigtsen kirjutas oma nime spordiajalukku mullu augustis, kui temast sai Berliini kergejõustiku EMil 1500 meetri jooksus triumfeerides läbi aegade noorim Vana Maailma tšempion. Kõigest päev hiljem lisas ta 5000 meetri distantsil oma auhinnakappi veel teisegi kuldmedali. 

Ka too saavutus oli ajalooline, sest kunagi varem polnud keegi samal EMil võitnud nii 1500 kui ka 5000 meetri jooksu. 18aastane Jakob hakkas jooksma kaheksaaastaselt, treeneris isa Gjert Ingebrigtseni mõjutustel. Sirgudes oli tal alati võimalik ka šnitti võtta vanematest vendadest Henrikust ning Filipist, kes samuti tiitlivõistlustelt medaleid noppinud. 

Nädalavahetusel osales noormees Taanis Aarhusis toimunud krossijooksu maailmameistrivõistlustel. Kuna Euroopas on 18aastane noormees U20 vanuseklassis tšempioniks kroonitud juba kolmel aastal järjest, läks ta ka Taanis starti juunioriklassi medalimõtetega. 

Musta mandri jooksjatega konkureerides Ingebrigtsenit aga edu ei saatnud. Esiti ilusasti juhtgrupis liikunud norralane kustus distansi teises pooles täielikult ning ületas lõpujoone viimaks 12ndana. Pärast finišit oli tal ka tükk tegemist, et jalgel püsida. Esiti suutiski Jacob ise pressialale siirduda, kuid seal kukkus norralane täielikult kokku.  

"Tunnen ennast lollina, kuna mulle ei meeldi olla väsinud. Mõistan, et peaksin puhkama, kuid minu sees on väike saatan, kes ütleb, et see pole minule lubatud," sõnas Jacob hilisemas usutluses Norra ringhäälingule.

Liiga suurt draamat kokkukukkumises ei näinud ka treenerist papa Gjert: "Jacob on lihtsalt väga väsinud. Tunnen talle kaasa, kuna tean, et see pole hea tunne. Samas, näen ka, et siit on võimalik väga palju õppida."

Kahjuks või õnneks pole tegemist esimese korraga, kui 18aastane staier kokku kukub. Kaks aastat tagasi osales ta Stoltzekleiveni mäkkejooksul, kus vajus kokku koguni enne finišit. Nii on näiteks Norra meedias lahti läinud suur diskussioon, kas Ingebrigtsenite treeningmetoodika on ikka õige ning inimlik. 

Kui aga tagasi tulla krossijooksu juurde, siis seda valitsevad puhtalt Aafrika jooksjad. Esimese 11 staieri seas olid vaid Etioopai, Keenia ning Uganda sportlased. U20 vanuseklassi maailmameistriks krooniti etiooplane Milkesa Mengesha.

Uganda ning Keenia said oma kuldmedalid täiskasvanute seas. Meestest oli nobedaim Joshua Cheptegei ning naistest Hellen Obiri.