Kurikuulus hotell, kus Austria suustajad vereprotseduure tegid. Foto: GEORG HOCHMUTH/AFP
Talisport
1. aprill 2019, 13:00

Dopinguskandaali järeltõuked Austrias: tühi kontor, vähe valikuid ja õelad konkurendid (1)

Veebruari lõpus lahvatas Seefeldis põhja suusaalade MMil šokeeriv dopinguskandaal. Lisaks Eesti murdmaasuusatamisele sai ränga hoobi ka Austria. Kohalik ajaleht Kurier kirjutas, mis on kuu ajaga juhtunud. 

"Markus Gandler pole Austria suusaliidust veel täielikult kadunud. Tema endise kontori uksel asub endiselt silt: "Markus Gandler - murdmaasuusatamise ja biatloni koondise peatreener". Aga uks on suletud, juba mitu nädalat valitseb neis ruumides vaikus," algab artikkel. 

Kuigi kiri on endiselt uksel, lõppes Gandleri koostöö alaliiduga Seefeldi MMi lõpuga. Pikaaegse juhiga koos on sunnitud ametist lahkuma sisuliselt kogu ülejäänud personal. Pole ka ime, viimaste aastate jooksul on dopinguga patustanud kolm suusatajat.

Esimest korda sattus austerlane sündmuste keerisesse 2014. aastal, Johannes Dürr jäi vahele veredopinguga. Tänavu püüti kinni Max Hauke ja Dominik Baldauf, kes läksid kolleegiga sama teed. 

Juba viis aastat tagasi soovis suusaliidu president Peter Schröcksnadel suurpuhastust, kuid toona jäi see ära. "Enam me seda viga ei korda. Austria murdmaasuusatamine saab nüüd totaalselt uue näo," kinnitas Schröcksnadel.

Kuidas edasi?

Ideena on presidendi väljaütlemine mõistagi hea, kuid teostus pole sugugi lihtne. Küsimus on eelkõige kvaliteetses inimressursis, nii sportlaste, treenerite kui ka juhtkonna osas. 

"Ainult valitud suusatajatele tagatakse täielik toetus. Neile, kes seda tõepoolest väärivad," jätkas Schröcksnadel.

Dopinguskandaali tõttu ei saa kindlasti arvestada Dürri, Hauke ja Baldaufiga. Seefeldi MMi järel lõpetas karjääri Luis Stadlober. Kurieri andmetel on sõelale jäänud seitse murdmaasuusatajat, kellega võiks edasi minna. Küll aga pole selge, kas ja kui palju alaliit neid toetab. 

Plats löödi nõnda puhtaks, et ainsad, kellel ala kohta parajalt teadmisi, on sportlased ise. "Me vajame professionaalset juhti, kes saaks murdmaasuusatamisest hästi aru," rääkis Schröcksnadel.

Ilmselt vajatakse abi välismaalt, kuid austerlaste maine on viimaste kuudega mutta trambitud. "Meil ei ole kodumaal enam eriti asjatundjaid jäänud," kinnitab Teresa Stadlober, keda juhendab isa. 

Ta lisab: "Vajaksime ilmselt abi välismaalt, kuid Austria pole praegu kõige ihaldusväärsem sihtpaik. Meie maine on kahjustatud. Olen seda võistlustel näinud, mõned sportlased lihtsalt kõnnivad minust sõnagi lausumata mööda."