Austria toll konfiskeeris 423 kg dopingut.Foto: Austria Rahandusministeerium
Doping
2. aprill 2019, 12:00

FOTOD | Britt vahendas dopingut Austria kaudu Eestisse (10)

Briti kodanik smugeldas aastate jooksul Euroopa Liitu üle 20 tonni dopingut, keelatud ainete hind küünib 23 miljoni euro ligi ja osa neist jõudis Eestisse, teatas Austria rahandusministeerium.

Mullu juulis sai Austria toll Viinis Schwechati lennuväljal kätte ligi 423 kilo dopingut, mille hind oli umbes 480 000 eurot, vahendab Ilta-Sanomat Austria rahvusringhäälingut. Toll sai oma valdusesse üle 362 000 tableti ja ampulli steroididega.

Ained olid pakitud 16 kasti ja deklareeritud kui elektroonikatooted. Ekspertiisis selgus, et tabletid ja ampullid sisaldasid mitmesuguseid steroide, mis on mõeldud sportlaste sooritusvõime parandamiseks.

Dopinguined olid pärit Indiast, nende smugeldamise Austriasse korraldas britt. Austria tolli ja Europoli algatatud uurimisel selgus, et britt oli aastate jooksul Euroopa Liitu toonud üle 20 tonni dopingut, mille koguväärtus on ligi 23 miljonit eurot.

Transpordifirmad tõid ained enese teadmata muu kauba seas Austriasse ning sealt korraldas jõugu ninamees nende jõudmise oma klientideni. Dopingut saadeti Eestisse, Soome, Poola, Tšehhisse, Bulgaariasse, Suurbritanniasse ja Taani.

Austrias on dopingu sissevedu, omamine ja levitamine kuritegu. Kui britt dopingusmugeldamises süüdi mõistetakse, ähvardab teda aastatepikkune vangistus ja miljonitesse eurodesse ulatuv trahv.