Anastassija Kuzmina saab rahus "pensionile" minna, sest võitis Östersundi MMilt komplektist puudunud kuldmedali.Foto: Reuters/Scanpix
Talisport
4. aprill 2019, 17:36

ÄSSAD LAHKUVAD! Möödunud talv jäi mitmele olümpiavõitjale karjääri viimaseks (1)

Traditsiooniliste talialade hooajad on lõppenud ja sportlased välja teenitud puhkusel. Aga on üksjagu neidki, kelle jaoks jäi möödunud talv sportlaskarjääri viimaseks. Õhtuleht teeb ülevaate nimekamatest lõpetajatest, kelle otsus on praeguseks teada.

Laskesuusatamine

Simon Fourcade, Prantsusmaa (34). Kuulsa Martin Fourcade'i vanem vend, kel auhinnakapis üks MMi kuld (2009. aasta segateatesõidust), kolm hõbedat ja üks pronks. Neist ainsa individuaalse medali, hõbedase võitis ta 2012. aastal Ruhpoldingus 20 km distantsilt.

Anastassija Kuzmina, Slovakkia (34). Venelase Anton Šipulini õde kolis Slovakkia lipu alla aastal 2008 ning võitis uuele kodumaale kolm olümpiakulda ja kolm -hõbedat. MMidelt on ta toonud ühe täiskomplekti medali, neist kuldmedali tänavu Östersundist. Lisaks on ta võitnud 18 MK-etappi.

Fredrik Lindström, Rootsi (29). Pyeongchangi OMi kuldse teateneliku liige ja kahekordne MMi pronksimees. Võitnud ühe MK-etapi.

Fredrik Lindstömil oli Pyoengchangis au Rootsi teatenelik võidukalt finišisse tuua. Foto: Reuters/Scanpix

Anton Šipulin, Venemaa (31). Sotši OMi kuldse ja Vancouveri OMi pronksise teateneliku liige. Võitnud Venemaa võistkonnaga MMidelt täiskomplekti medaleid ning individuaalselt kaks MM-hõbedat ja kaks MM-pronksi.

Michael Rösch, Belgia (35). Sakslane, kes hakkas 2014. aastast esindama Belgiat. Tuli Saksamaa teatenelikus Torinos olümpiavõitjaks ning kolmel MMil pronksile. Võitnud kaks MK-etappi.

Ja loomulikult ei saa mainimata jätta kohalike ässade Roland Lessingu (40) ja Kauri Kõivu (35) lõpetamist. Lessingu karjääri tipphetk on Pokljuka MK-etapi jälitussõidu 2. koht hooajal 2009/10 ning Kõivu parim tulemus on Oberhofi MK-etapi sprindi 6. koht hooajal 2013/14.

Kahevõistlus

Magnus Moan, Norra (35). Norra kahevõistluse legend, kel kodus Sotši OMi meeskonnavõistluse kuld, kaks OM-hõbedat, OM-pronks, meeskondlik MM-kuld (2005), kuus MM-hõbedat ja viis MM-pronksi. See teeb kokku 16 tiitlivõistluste autasu. Lisaks võitnud 25 MK-etappi.

Mees ei jää pikalt puhkama, vaid alustab 1. aprillist tööd Norra suusaliidu kahevõistluse osakonna turundusspetsialistina.

Sotši olümpiamängude kuldne Norra teatenelik, Magnus Moan kõige vasakul. Foto: Reuters/Scanpix

Wilhelm Denifl, Austria (38). Pyeongchangi OMi meeskonnavõistluse pronksimees, meeskondlik maailmameister (2003) ja MM-hõbe.

Maxime Laheurte, Prantsusmaa (33). Meeskondlik maailmameister (2013) ja pronksimees (2015).

Murdmaasuusatamine

Petter Northug, Norra (33). Lõpetas juba detsembris, kuid sellegipoolest, lubage esitleda: kahekordne olümpiavõitja, 13kordne maailmameister ning kahekordne MK-sarja üldvõitja. Lisaks võitnud OM-hõbeda, OM-pronksi ja kolm MM-hõbedat.

Alex Harvey, Kanada (30). Kahekordne maailmameister (2011 ja 2017), MM-hõbe ja kahekordne MM-pronks. Võitnud kaheksa individuaalset MK-etappi.

Matti Heikkinen, Soome (35). Maailmameister aastast 2011 (15 km kl) + kolmkordne MM-pronks. Võitnud neli MK-etappi.

Värske maailmameister Matti Heikkinen 2011. aasta Oslo MMi autasustamisel. Foto: Reuters/Scanpix

Maksim Võlegžanin, Venemaa (36). Maailmameister (2015), kolmekordne OM-hõbe (kõik Sotšist) – kellelt rahvusvaheline olümpiakomitee võttis 2017. aasta novembris nood olümpiamedalid ära, kuid rahvusvaheline spordikohus andis need paar kuud hiljem eduka kaebuse tagajärjel tagasi – , kolmekordne MM-hõbe ja MM-pronks. Võitnud seitse MK-etappi.

Suusahüpped

Andreas Stjernen, Norra (30). Pyeongchangi OMi ja 2018. aasta lennumäe MMi kuldse neliku liige, kel on kodus ka 2017. aasta Lahti MMi meeskondlik hõbe ning tänavuse Seefeldi MMi segavõistkondade pronks.

Robert Kranjec, Sloveenia (37). Salt Lake City OMi ja 2011. aasta Oslo MMi pronksise meeskonna liige. Tuli 2012. aastal Vikersundis lennumäe MMil individuaalselt maailmameistriks ja meeskonnaga pronksile.