BC Kalev/Cramo vs. Riia VEF.Foto: Martin Ahven
Korvpall
5. aprill 2019, 22:30

Vaata ka suurt Õhtulehe galeriid!

RIIA NEEDUS! Jälle VEFile kaotanud Cramo peatreener: meie korvialused mängijad olid sisuliselt nähtamatud

"Kalev, suru, Riia vastu muru!" skandeerisid väikesed korvpallitüdrukud Saku Suurhallis. BC Kalev/Cramo võttis nõuande sabast, võitis avapoolaja Riia VEFi vastu 47:33, kuid lagunes seejärel koost. 

Madin VEFi vastu oli Eesti meisterklubi jaoks põhimõtteline – pole ilmselt ühtegi korvpallisõpra, kes ei teaks, et Cramo oli sel hooajal kaotanud kõik neli varasemast omavahelist kohtumist.

Mängu algus tõotas kurja. Ei, VEF ei teinud 10:0 vahespurti, vaid Eesti-Läti liiga üks paremaid rünnakute dirigente Jabril Durham harutas korduvalt Cramo kaitse lahti kui kassipoeg lõngakera. Ameeriklase kõrval säras VEFi esimesest üheksast punktist kaheksa visanud korvialune jõud Mareks Mejeris.

Teisel pool korvpalliparketti tulid punktid vaevalisemalt. Märgatavad olid arusaamatused mängujuht Branko Mirkovici ja eesliinimehe Arnett Moultrie vahel, esimese söödud ei suutnud jänkit kuidagi leida.

Kuid selles polnud midagi hullu. Ameeriklaste Tony Wroteni, Moultrie ja Chauvaghn Lewise juhtimisel haaras Cramo mänguminutite edenedes initsiatiivi. Kolmesekundialas domineeriti täielikult, avapoolajal visati korvi alt oma 47 punktist suisa 32. Ka lauavõitluses selgelt alla jäänud VEF ei suutnud oma trumpe kuidagi lauda lüüa.

Oli selge, et Cramo rünnakufookus oli kolmesekundiala. Kui VTB Ühisliigas tulistavad Donaldas Kairyse hoolealused kolmepunktiviskeid 22 tükki mängu kohta, siis täna piirduti avapoolajal vaid kuue üritusega. Samm oli igati õigustatud, kahepunktiviskeid tabati 57% täpsusega.

Teagi nüüd, kas poolajapaus äratas VEFi üles või langes Cramo mugavustsooni, ent teist poolaega alustasid meie lõunanaabrid 17:5 spurdiga. Korvi alt leiti mehed hästi üles, eriti ohtlik oli taas Mejeris. Samuti sopsati hea tabavusprotsendiga kaugviskeid.

Mirkovici kaugvise tõi Cramole küll punktileevendust, kuid õige pea tabas tallinnlasi järjekordne halb uudis: Avapoolajal kümme silma kogunud Moultrie sai positsioonivõitluses ründevea, mis oli talle neljas isiklik määruste rikkumine.

Minut ja 55 sekundit enne kolmanda veerandaja lõppu seadis Andrejs Gražulise 2+1 rünnak jalule viigi. Õige pea napsasid Janis Gailitise hoolealused ka napi eduseisu. Sealjuures tasub märkida, et eelviimasel neljandikul viskas VEFi mehed kolmesekundialast tervelt 16 punkti.

Kui viimast perioodi oli mängitud kõigest minut ja üheksa sekundit, langes Moultrie rivist. Ta tegi lauavõitluses Steve Zacki vastu oma viienda vea. Et haavale soola raputada, tabas vanameister Kristaps Janicenoks järgmisel rünnakul kaugviske. VEF juhtis 64:59.

Mänguolukorras nina veriseks saanud Mejeris pidi viimased minutid eemale jääma. Mehe hing tahtis küll ilmselgelt platsile, silma tulid pisaradki, kuid verejooks jättis ta pingile. 

Paarikümne Saku Suurhalli kohale tulnud VEFi toetaja õnneks ei lagunenud nende lemmikute mäng liidri eemalolekust hoolimata koost. Teisel poolajal oluliselt paremini kaugviskeid tabanud, rünnakul kolmesekundialas tegutsenud ja kaitses vastaseid hakkinud riialased tüürisid laeva võidusadamasse, tabloo näitas skooriks 90:80.

Üleplatsimehena tõi Lewis Cramole 32 punkti, Wroten lisas 14 silma, ehkki viskas mööda kõik seitse vabaviset. Mejeris panustas VEFi edusse 17 punkti ja 11 lauapalli, seitse möödaviset noppis ta ründelauast. Gailitise meeste parimana viskas neli kaugviset tabanud Artis Ate 19 silma.

Cramo peatreener Donaldas Kairys sõnas pärast kohtumist: "Tänane polnud esimene kord sel hooajal, kus teeme väga tugeva alguse. Mängisime hea energiaga ja lõbusat korvpalli.

Teisel poolajal oli olukord vastupidine. Paljud negatiivsed asjad langesid meie kahjuks kokku. Võib-olla mängisime liiga väikese rotatsiooniga, mängu lõpus polnud meil enam nii palju jõudu.

Lisaks langes Moultrie vigadega välja. Vajasime temalt suuremat panust, meie jaoks on väga oluline tema võimekus punkte tuua. Vajasime ka rohkem abi Kristjan Kitsingult ja Reggie Lynchilt. Põhimõtteliselt olid meie korvialused jõud nähtamatud, tagameestele jäi liiga suur koorem. Mõni suutis esile kerkida.

Teisel poolajal polnud meie kaitse piisavalt hea. See võttis ära meie parima relva – kiirrünnakud. Me ei toonud teisel poolajal kiirrünnakutest ühtegi punkti."

Homses kell 20 algavas finaalis kohtub VEF põhiturniiri võitja Ventspilsiga. Pronksilahingus lähevad vastamisi Cramo ja Ogre, too mäng algab kell 17.30.