Valge kaardi päevFoto: EOK
Spordivaria
6. aprill 2019, 15:50

GALERII | Eesti sportlased võitlevad üheskoos tõsise probleemi vastu (2)

Täna tähistatakse Eesti Olümpiakomitee eestvedamisel rahvusvahelist valge kaardi päeva, mille raames kutsuvad Eesti tippsportlased üles koolikiusamist märkama ja kiusamisele vahele astuma.

"See pole kindlasti normaalne. Kui näeme, et kedagi kiusatakse, tuleb sekkuda. Sekkumiseks ei pea olema kaks meetrit pikk ja sada kilo raske. Alustada võib sellest, et lihtsalt midagi öelda ja kiusajat korrale kutsuda," sõnas Gerd Kanter, kes langes ka ise teises klassis koolikiusamise ohvriks. 

Aasta meessportlane 2018 ja odaviske EM-pronks Magnus Kirt rääkis, et tema kodukohas Tõrvas aidati endast nõrgemaid.  “Olin ka ise seitsmeaastaselt treeninguid alustades väike ja väeti. Suuremad poisid võtsid mind kiiresti enda tiiva alla ning toetasid ja julgustasid kasvama. Kui näed kiusamist kõrvalt, siis on just sinul eelis sekkuda. See teeb teise inimese elu oluliselt lihtsamaks ja kokkuvõttes teeb kogu Eestit paremaks,“ ütles Kirt.

Noorteolümpia sõudmise pronksmedalist Greta Jaanson rõhutas üksteise toetamise tähtsust. „Kui käisin põhikoolis, sain kahjuks ka omal nahal kiusamist tunda. Kõige hullem oli see, et pidin päevast päeva olema üksi. Mäletan, et ühel päeval üks minu klassiõde tuli ja kallistas mind. Tema jaoks võis see olla väike-väike tegu, aga minu jaoks tähendas see, et keegi hoolis. Kui näete, et keegi vajab abi või kannatab kiusamise all, ärge kartke sekkuda, sest kunagi ei tea, kui palju võib üks väike tegu sellele inimesele lugeda,“ lausus Jaanson.

Miks just tänane päev?

6. aprilli tähistamise algatasid Rahvusvahelise Olümpiakomitee ja ÜRO nime all International Day of Sport for Development and Peace. See päev keskendub spordi võimele muuta ühiskonda paremaks – sport suudab inimesi ühendada, dialoogi arendada ning mõistmist ja hoolivust luua. Päeva sümboliks on valge kaart  - kui punane kaart tuleb spordis välja tõsise rikkumise eest, siis 6. aprillil näitavad spordiinimesed üle maailma valget kaarti, mis sümboliseerib tolerantsust, hoolimist ja positiivsust.

Igaüks, kes tunneb, et tahab samuti kiusamise vastu üles astuda, on oodatud postitama foto või video valge kaardi ja oma sõnumiga kiusamisse sekkuda. Kindlasti tasub lisada teemaviited:#äralasekiusata #WhiteCard #terveeestieest @Olympiafann @peaceandsport