Anett Kontaveit.Foto: Teet Malsroos
Tennis
8. aprill 2019, 20:17

Anett Kontaveit: reketi purustamine on natukene vabastav

Nädal tagasi Eesti tennise ajalooraamatusse uue peatüki kirjutanud ning maailma edetabelis 14. kohale tõusnud Anett Kontaveit viibib praegu Eestis, et oma kehale enne saviliivaväljakute hooaega väikest puhkust anda. Esmaspäeva õhtul külastas eestlanna "Ringvaadet", kus tennisemaailma tegemisi lahkas. 

Avaküsimusena uuriti Kontaveidilt, kui keeruline on tulla toime tipptennisistile osaks langeva tähelepanuga? Väljakule astudes on kaamerate valgusviht suunatud just temale ning ühtekokku jälgib tema igat liigutust tuhandeid inimesi.  

"Olen nüüdseks harjunud sellega," sõnas viimati Miami Openil poolfinaali jõudnud Kontaveit. "Esimesed korrad, kui olin suurel väljakul ning oli palju filmimist, siis pabistasin ning närveerisin tohutult. Aga praegu olen ära harjunud - see on üks osa suurtest mängudest.

Meiki ma mängude ajal ei kanna, aga kleidi kontrollin enne väljakule astumist üle, et kõik oleks korras ning saaksin rahulikult mängu peale mõelda," pööras eestlanna küsimuse naljaks. 

Tipptennises on palju kinni pisiasjades. Olgu selleks siis tehniline nüanss või hoopis kahe kõrva vahel toimuv. Kontaveidi sõnul kõigub mäng alati mingis vahemikus üles-alla, kuid tähtis on halbadest momentidest üle olla. 

"Kontsentratsiooni on terve mäng raske hoida. Vahepeal läheb paremini ning siis halvemini, aga kõige tähtsam on endaga pahandamisest võimalikult kiiresti üle saada," selgitas ta. "Eks ma olen seda ka treeninud ning olen sellest praegu teadlikum. Kui teadvustad endale midagi, siis on lihtsam sellest välja tulla."

Kui tennisistil aga midagi välja ei tule võib sageli ette tulla, et viha valatakse välja reketi peal. Kui tihti Kontaveit ise mänguvahendit loobib? "Mõne olen katki visanud küll," tunnistas ta. "Väljakul siiski mitte, aga peale mängu olen katki löönud. See on natukene vabastav [tunne], aga tihti ma seda ei tee. Juba aastaid pole teinud, pigem nii kolm-neli aastat tagasi."

Kui muidu oli Kontaveit meelsasti nõus kõigest rääkima, siis leidus ka teema, mida eestlanna lahata ei soovinud. Nimelt jättis ta vastamata, mis põhjustel tema teed eelmise treeneri Glenn Schaapiga ikkagi lahku läksid. "Väga ei taha sellest rääkida," oli eestlanna kidakeelne vastus. 

Uue treeneri Nigel Searsini jõudis tallinlanna läbi spetsiaalse agentuuri. "Mul vedas tohutult, et nii kiiresti pärast eelmise koostöö lõppu nii hea treeneri leidsin," sõnas ta. 

Anett Kontaveit. Foto: Teet Malsroos

Uue juhendajaga on eestlanna leidnud tõepoolest hea klapi. Küll oskas ka Kontaveit välja tuua aspekti, millele tasuks edaspidi rohkem aega pühendada - videoanalüüs. "Treener tahaks, et vaataksin rohkem mänge," sõnas ta. 

"Kui on mingisugune viga tähtsal kohal, siis mõtled, et kuidas nüüd ei saanud seda sisse lüüa. Tennist on lihtne vaadata ja kommenteerida. Sul on ju reket terve elu käes olnud, mis see siis on üle võrgu ja joonte vahele lüüa palli. Ei tundu ju raske. Aga see hetk, kui ise väljakul oled... ning närvid... pärast on lihtne vaadata ja mõelda, et oleks saanud ka paremini," selgitas Kontaveit. 

Ühtlasi avaldas eestlanna oma suurima sõbranna tennisemaailmas. "Mul on üks tüdruk, Rebecca Peterson, kelle mõlemad vanemad on eestlased. Tean teda kaheksa-aastasest peale ning temaga on pikem sõprus," sõnas ta. "Kõigiga ma väga suur sõbranna pole. Enamustel mängijatel ongi mõned üksikud tüdrukud, kellega paremini läbi saavad."

Aga Serena Williams ning Maria Šarapova? "Pigem hoiaks eemale," sõnas eestlanna naeratuse saatel. "Ega ma ei ütlegi, et neil midagi viga on. Aga kõigile sobivad erinevad inimesed."

Esiti pidi Kontaveit esmaspäeval alustama WTA turniiri Luganos, kuid viimasel hetkel otsustas ta turniirst loobuda. Praeguse seisuga on Eesti esireket üles antud 22.-28 aprillini peetaval Stuttgarti Porsche GP-l, kus ta tõenäoliselt avab ka oma saviliivahooaja.