FC Barcelona tähel Lionel Messil on käsil järjekordne imeline hooaeg.Foto: Albert Gea
Jalgpall
9. aprill 2019, 16:52

ÕHTULEHE ÜMARLAUD | Barcelona, City ja Juventus – Meistrite liigal pole selget võitjasoosikut (2)

Sel nädalal tehakse algust jalgpalli Meistrite liiga veerandfinaalidega. Õhtulehe ümarlauas arutlevad sel teemal žurnalistid Karl Juhkami (KJ), Kaarel Täll (KT) ja Henry Lääne (HL).

1. Konkurentsi on jäänud kaheksa klubi. Keda pead neist favoriidiks?

KJFC Barcelonat. Kataloonia suurklubi on tasa ja targu tegemas taaskord filigraanset hooaega. Neil on juba taskus Hispaania superkarikas ning samuti on lunastatud koht Hispaania karikafinaalis. Seitse vooru enne hooaja lõppu on Hispaania meistritiitel neil samuti praktiliselt juba kindlustatud, mis lubabki neil munad Meistrite liiga korvi asetada. Ning ka seal pole nad tänavu veel kordagi kaotusekibedust tundnud!

Blaugrana kasuks räägib ka eurosarja tabelipool. Õnnejumalanna heldus säätis neid nii Manchester Cityst kui ka Torino Juventusest, keda hooaja eel peamisteks tiitlipretendentideks peeti. Enne finaali tuleks Barcelonal madistada esmalt Manchester Unitedi ning seejärel Porto-Liverpool paari võitjaga. Kahest esimesest võiks katalaanide ramm ikka üle käia ning Liverpooli meeskonna kahjuks räägib nende koduliiga seis. Jääb ju nende viimane Inglismaa meistritiitel juba 29 aasta tagusesse aega ning tänavu, kus võitjakarikas jätkuvalt käega katsutav, võibki selline pisiasi saatuslikuks saada. Kui keskmise Eesti vutisõbra jaoks võib meistritiitli surve arusaamatuks jääda, siis paadunud Liverpooli fännid teavad täpselt, millest jutt. 

Barcelona peatreener Ernesto Valverde teeb head tööd. Foto: PAU BARRENA

Ning kui Barcelona meestel võiks Meistrite liiga võitmine mingil põhjusel motivatsioonipuuduse taha jääda, siis tasub neile vast meelde tuletada fakti, et igirivaal Madridi Real krooniti Vana Maailma tšempioniks kolmel aastal järjest. Selle klubi valge särk mõjub katalaanidele samamoodi nagu punane rätt härjale. 

HL: Minu jaoks jäävad kaheksa tiimi hulgast sõelale Barcelona ja Manchester City. Viimased võivad nelja karika võitmisega teha midagi fenomenaalselt, aga nii mitmel rindel pusimine võib lõpuks valusalt kätte maksta. 

Küll peab tõdema, et seni pole City pidanud suure vigastus- või väsimuskriisiga võitlema. Hooaja otsustavaks pooleks on heasse vormi tõusnud ka kaks põlvevigastust seljatanud keskväljamaestro Kevin De Bruyne.

Usun, et Madridis mängitavas finaalis lähevad vastamisi just Barcelona ja City. Praegu paneksin oma panused Manchesteri sinise poole tiimi peale, sest nad on hooaja lõikes näidanud veenvamaid esitusi kui Barcelona.

KTMeistrite liiga võidab Juventus. Väitsin sama juba hooaja alguses ja pole erilist mõtet meelt muuta. Miks nii? Sest neil ülitugev tiim, aga lisaks usun Cristiano Ronaldo maagiasse ja fenomeni.

Cristiano Ronaldo tahab ka Juventuse Meistrite liiga võitjaks viia. Foto: Alessandro Di Marco

2. Veerandfinaali pääsenud tiimidest neli on Inglismaalt. Üks neist jääb kindlasti poolfinaalist välja, kuna Manchester City ja Tottenham Hotspur mängivad omavahel. Mitu Albionimaa klubi peale City või Spursi jõuab nelja parema hulka?

HL: Üks. Liverpool pääseb Porto vastu kindlasti edasi, kuid sama veendunud olen ka selles, et Manchester United jääb Barcelonale alla. ManU viimase aja tulemused ei anna lihtsalt optimismi Kataloonia gigandi alistamiseks.

KTÜks. Kui jalgpall näitab vähegi välja oma loogilisemat poolt, siis kaotab Manchester United kindlalt Barcelonale. Liverpool peaks aga Portost jagu saama. Mulle tundub, et Jürgen Klopi sats on tänavuse hooaja mõõnalaine edukalt üle elanud ja ühes kevadpäikesega tõmmatakse end taas korralikult käima.

KJÜks, ainult Liverpool. Manchester United võis kaheksandikfinaalis Pariisi Saint-Germaini vastu korda saada küll pisemat sorti ime, kuid tegelikult oli näha, kuidas Ole Gunnar Solskjäri hoolealused olid Prantsusmaa tippklubi vastu püstihädas. Tõsi, targa taktikalise mänguplaaniga andis vastaste tugevusi neutraliseerida, kuid Barcelona näol on tegemist vähemalt sama hea, kui mitte tugevama vastasega. Ning välk teatavasti kaks korda samasse kohta ei löö. 

Liverpooli ootab veerandfinaalis ees Porto, kes on tubli sats. Eelmises ringis olid nad ka visad ning lülitasid konkurentsis AS Roma. Kuid need eelmised kaks lauset näitavad täpselt, et tegemist on meeskonnaga, kelle südikust sa hindad ning kes tahab endast parimat, kuid tegelikult on nad samaväärsed kunagise pinginaabri toodava külakostiga. "Huvitav, tõepoolest, kuid mitte hea."

Ahjaa. City-Tottenham paaris on kaaluvihid selgelt esimeste poole. Miks? Põhjus peitub Premier League'i tabelis, kus kõrvuti asetsevaid tiime lahutab "kõigest" 16 punkti. 

3. Lionel Messi on tegemas järjekordset individuaalselt fantastilist hooaega. Ta on Meistrite liiga parim väravakütt, lisaks andnud kolm tulemuslikku söötu. Kui argentiinlane välja jätta, siis kes on sinu jaoks olnud Meistrite liiga tänavuse hooaja parim pallur?

KT: Võimalusi on palju, aga valin Virgil van Dijki, minu silmis peaaegu ideaalse kaitsemängija, kes muudab tugevamaks ka enda ümber olevad tiimikaaslased. Panustab üheaegselt kaitsesse, mängu ülesehitusse ja ründesse. Liverpooli vaimne liider. Tema eest maksti väga palju raha, aga härra on igat senti väärt.

Virgil van Dijk ja Mohamed Salah – Liverpooli üliolulised mängumehed. Foto: Andrew Yates

KJAmsterdami Ajaxi poolkaitsja Dušan Tadic. Kui alagrupifaasis paljud serblasele tähelepanu ei pööranud, siis kaheksandikfinaalis Madridi Reali vastu näitas pallivõlur täpselt, mida ta nahkkeraga teha suudab. Sealjuures ei tasu ära unustada, et Ajax mängis ühes grupis Müncheni Bayerniga, kellele kordagi ei kaotatud.

Ajaxi mängijad on tänavu Meistrite liigas skoorinud 16 korral. Neist kümne puhul on Tadic olnud vahetu "süüdlane". Kuus väravat ning neli resultatiivset söötu. Tehke järele või makske kinni. Ning ilmselt ka makstakse. Ajaxile siis. Juba tänavu suvel. 

HL: Virgil van Dijk. Liverpooli keskkaitsja on oma positsioonil maailma üks paremaid, kui mitte parim. Tema mõju Punaste kaitseliinile on olnud vägagi märgatav, ta on Liverpooli tagala kindel liider nii oskuste kui ka natuuri poolest.

Hollandlane teeb haruharva suuri eksimusi ning hiilgab suurepärase positsioonivalikuga. Ta on Liverpooli kalju, kelleta ei käiks klubi käsi kindlasti nii hästi.