Heiki Nabi (valges) maadlushoos. Foto: Tiina Kõrtsini
Maadlus
13. aprill 2019, 20:35

Heiki Nabi EMi pronksimatš jäi viiki, aga eestlane pidi matilt pettununa lahkuma (7)

Kahekordne Kreeka-Rooma maadluse maailmameister ja 2012. aasta olümpiahõbe Heiki Nabi võitles Bukarestis toimuval EMil -130 kg meeste arvestuses pronksmedali eest, aga kaotas kodupubliku lemmikule Alin Alexuc-Ciurariule võrdsete punktide juures 1:1. Ka mullu võitis rumeenlane EMil kolmanda koha.

Finaalis alistas türklane Riza Kayaalp 3:0 Gruusia esindaja Iakobi Kajaia. Üheksal korral Euroopa parimaks Kreeka-Rooma raskekaalu maadlejaks kroonitud Kayaalp sai poolfinaalis takistuseks ka Nabile. Kokkuvõttes sai Nabi viienda koha.

Pronksimatš

Alexuc-Ciurariu oli kohtumise alguses passiivsem ja avaperioodi keskel teenis aktiivsemalt alustanud eestlane ühe punkti. Rumeenlane pandi parterisse, aga Nabi ei suutnud teda üle vedada.

Kaks minutit enne lõppu määrati omakorda Nabile passiivsus. Seis 1:1. Ka rumeenlasel ei õnnestunud parteris Nabi vastu midagi teha. Rohkem kohtunikud matši käiku ei sekkunud. Et Alexuc-Ciurariu teenis oma punkti viimasena, kuulus võit talle.

Poolfinaal

Nelja parema seas tuleb eestlasele vastu vana tuttav, seitsmekordne Euroopa meister, türklane Riza Kayaalp. Kuigi Nabil oli eelmisel aastal Türgi vägilasest suutnud üle olla, oli seekord kaalukauss selgelt Kayaalpi poole kaldu. Valitsev Euroopa meister võitis poolfinaalmatši 4:0. 

See aga tähendab, et laupäeval hakkab Nabi heitlema pronksmedalite eest. Tema vastane selgub homsete lohutusringi matšidega. Kayaalpi finaalivastaseks on grusiin Iakob Kajaia. 

Veerandfinaal

Kaheksa parema seas läks Nabi vastamisi Valgevene esindaja Georgi Tšugošviliga. Meie vägilane oli küll pikka aega kaotusseisus, kuid suutis lõpuks viigistada (1:1) ning lõpuks jõudis kohtunike otsusega poolfinaali just eestlane. 

Kaheksandikfinaal

Nabi esimeseks vastaseks oli Rio olümpia viies mees Eduard Popp. Sakslane pandi matši teisel minutil parterisse, mille Nabi ka suurepäraselt ära kasutas, pääsedes 5:0 ette. Teisel poolel suutis Popp küll vahet vähendada, ent lõpuks oli meie mehe 5:3 võit ikkagi kindel.