Kregor Zirk.Foto: Martin Ahven
Ujumine
12. aprill 2019, 21:49

Olümpiavõitja rekordi purustanud Zirk: ma ei oodanud, et ujun nii kiiresti! (4)

Seda päeva tuli oodata peaaegu 39 aastat. Kregor Zirk alistas 12. aprillil 2019 Stockholmis Eesti 400 m vabaujumise rekordi 3.53,95, millega Ivar Stukolkin võitis Moskva olümpial pronksmedali.

Kregor parandas Rootsi pealinnas senist rekordit kaks korda, eelujumises läbis ta distantsi 3.52,78 ja finaalis 3.51,54ga ning lõpetas kuuendana. Esikoha sai sakslane Florian Wellbrock, kes triumfeeris võistluse tippmargiga 3.45,59.

"Rekord oli mu eesmärk," rääkis Türgis baseeruvas profiklubis Energy Standard harjutav 19aastane sportlane. "Eelvõistluse aeg üllatas – ei oodanud, et ujun nii kiiresti! Õhtul hüppasin juba pingevabalt basseini."

Kregori tänavune ettevalmistus on olnud varasemast erinev. "Tegin küll tugevalt trenni, kuid mitte nii kõvasti nagu enne," arutles ta. "Rootsi võistlusel eel ma palju ei puhanudki. Teiper (spetsiaalettevalmistus – toim) oli teistsugune, tulemus näitab, et see sobis mulle."

Tõusulainele naasis Kregor juba jaanuarikuus. "Meeldiv, et pärast rasket aastat on tulemused paranenud," nentis ta. "Võib-olla oli tagasilööke vaja, need õpetasid."

Kregori Eesti treener Kaja Haljaste tundis kasvandiku kordamineku järel rõõmu. "Super, ta sai jälle paisu tagant välja," rääkis tartlanna. "Kregor oskab end kokku võtta. Kohtumistel noorte ujujatega on ta rõhutanud, et keerulisel ajal ei tasu pikalt nukrutsema jääda."

Mullu treenis Kregor usinalt, ent piirdus nii pika raja EMil kui ka lühiraja MMil eelvõistlustega. "Klubi peatreener (James Gibson – toim) ütles EMil, et treeningute põhjal pidanuks Kregor sprindialadel paremaid tulemusi saavutama," põikas Kaja korraks eelmise aasta augustisse. "Eks treeneritel võttis uue õpilase tundmaõppimine natuke aega."

Enne profiklubiga liitumist harjutas Kregor kaks aastat Inglismaal Plymouthis maineka juhendaja Jon Ruddi näpunäidete järgi. "Jon käis eelmisel suvel Eestis esinemas ja ütles otsekoheselt, et Kregor on keskmaaujuja, mitte sprinter," lausub Kaja. "Aga Inglismaal keskendus ta sprindile, vahepeal tegi tööd liiga intensiivselt. Kokkuvõttes oli sinna minek siiski õige otsus. Kes teab, mis Kregorist muidu saanuks."