Leekides Jumalaema kirikFoto: Reuters/Scanpix
Maailm
15. aprill 2019, 21:57

Pariisi eestlanna Jumalaema kirikust: arvasin, et see on aprillinali, aga siis nägin aknast põlengut (29)

Jumalaema kirikust 400 meetri kaugusel elav eestlanna Külliki Aarma oli ajaloolise vaatamisväärsuse põlemisest kuuldes šokis. „Kõigepealt vaatasin kuupäeva, kas tegu on aprillinaljaga," ütles ta Õhtulehele. 

Üheksa aastat Prantsusmaa pealinnas elanud Külliki sai uudisest teada lapse klassikaaslase ema kaudu, kes postitas sotsiaalmeediasse pildi tulekahjust minutid pärast selle algust. „Ta näeb Jumalaema kirikut köögiaknast. Vaatasin kõigepealt postituse kuupäeva, kas tegu on aprillinaljaga,“ sõnas eestlanna Õhtulehele. 

Ajalooline Jumalaema kirik jääb Külliki kodust 400 meetri kaugusele. Telefonikõne ajal liikus ta Püha Miikaeli väljakule, kust on võimalik näha 850 aastat vana vaatamisväärsust, seekord kahjuks leekides. Kõik sillad ja tänavad Cité'i saare ümbruses (seal asub Notre Dame) on liiklusele suletud.

Vaade väljakule Notre Dame'i tornist, mis põlengus kokku varises Foto: Gerly Mägi

„Inimesed on väga šokis, nad ahhetavad ja ohhetavad. Kohalikud ja turistid kogunevad uudishimulikult, siin väljakul on nii palju inimesi kui mahub,“ muljetas eestlanna. 

„Notre Dame oli püha. Isegi siis, kui aastaid tagasi toimusid terrorirünnakad ja inimestel paluti turismiobjektidest eemale hoida, tundus kirik ja selle ümbrus nii rahulikuna. Mõtlesid, et Jumalaema kirikule küll kellegi käsi külge ei lähe,“ ütles Külliki, lisades, et kiriku kõrval asus ka tema laste mänguväljak. 

„Meile meeldis seal kontsertidel käia. Iga meid külastanud inimesega käisime sealt läbi korra või kaks. Selle kohaga on seotud väga palju ajalugu. Ükskõik mis teise maja võid üles ehitada ja renoveerida, aga teist Notre Dame'i ei ehita uuesti. Kõik ajalugu, mis seal sees on – seinamaalingud, klaasingud – kõik on ilmselt hävinud.“