PUHAS RÕÕM: Nii tähistasid Amsterdami Ajaxi mängijad teisipäeva õhtul Torinos kohaliku Juventuse alistamist ja pääsu Meistrite liiga poolfinaali.Foto: AFP/SCANPIX
Jalgpall
17. aprill 2019, 19:00

Arno Pijpers Ajaxi muinasjutust: see on midagi väga erilist ja olulist

Amsterdami Ajax mõjub kui sõõm värsket kevadõhku kesk läppunud keldrit. Joovastavalt ja naudingut pakkuvalt nagu lonks vett pärast väsitavat jalgpallimängu.

On pagana keeruline mitte vaimustuda sellest, et Ajaxi jalgpallimeeskond astus Meistrite liigas esmalt üle Madridi Reali ning teisipäeval üle Cristiano Ronaldo ja Torino Juventuse poolfinaali. 

Mitte ainult seepärast, et Hollandi tippklubi kukkur on maailma mõistes õhuke nagu lestakala. Või põhjusel, et nad on 14aastase vahel järel esimene meeskond väljaspoolt Euroopa viit tippliigat, kes jõudis maailma tugevaimas klubisarjas nelja parema sekka. Ei, Ajax võidab südameid oma hingestatud ja lustlike esitustega.

Vääritud võit

Euroteekonda teisest eelringist (!) alustanud Ajax on tänavu Meistrite liigas kaotanud 16 matšist vaid ühe – kaheksandikfinaalis kodus 1:2 Realile –, mis on fenomenaalne arvestades, et teiste seas on kaks korda kohtutud Reali, Juventuse ja Müncheni Bayerniga.

Aga nooruslik Ajax (üleeilsest algkoosseisust kuus olid 23aastased võid nooremad) on korduvalt tõestanud, et neid ei morjenda, kes on vastane või mis on mänguseis. Väga lihtne olnuks teisipäeval Torinos murduda, kui Ronaldo 28. minutil Juventuse 1:0 (ja kokkuvõttes 2:1) juhtima viis, sest Ajaxil kulus ligemale 20 minutit, et üldse mängu sisse saada.

Muide, see oli Ronaldo 126. Meistrite liiga värav ja 65. selle sarja play-off faasis. Mõlemad on loomulikult rekordid. Kuid noored mehed ei hakanud jalga väristama. Vastupidi. Nad keerasid vinti peale ja Donny van de Beek viigistas kõigest kuus minutit hiljem.

Teine poolaeg kuulus juba saba ja sarvedega Ajaxile. Nende väsimatu pressing ning oskuslik ja enesekindel söödumäng valmistasid Juventusele meeletut peavalu. Kodumeeskond oli hädas nii rünnakul kui ka kaitses. Tõsi, Ajaxi 2:1 võiduvärava lõi lõppeks 19aastane keskkaitsjast kapten (!) Matthijs de Ligt 67. minutil nurgalöögi järel peaga, kuid ilma Wojciech Szczesny suurepäraste tõrjeteta võinuks Juventuse kaotusnumbrid olla märksa masendavamad. 

Cristiano Ronaldo peab esimest korda pärast 2010. aasta kevadet Meistrite liiga poolfinaale kõrvalt vaatama. Foto: AFP/SCANPIX

„Ajax vääris selgelt võitu, eriti teisel poolajal,“ tunnistas Juventuse peatreener Massimiliano Allegri pärast matši. „Neil oli kiire viigivärava puhul pisut õnne, kuid teisel poolajal mängisid nad väga hästi. Nad pole mingid autsaiderid. Kuidas saakski olla, kui nad lõid Madridi Realile viis väravat? Ma ei ütleks, et see oli meie kõige halvem väljalangemine.“

Juventuse juhtkonda see muidugi ei huvita. Kaotus on kaotus ja tänavu kaheksanda järjestikuse Itaalia meistritiitli võitva klubi euromõõn jätkub. Sel sajandil pole Juventus võitnud ühtki rahvusvahelist sarja. Nagu näha, ei piisanud ka 112 miljoni euro eest ostetud Ronaldost. Kusjuures portugallase ostusumma ületab 20 miljoniga terve Ajaxi aastatulud ning Ronaldo aastateenistus ületab kogu Hollandi klubi palgaeelarve nelja miljoni euroga...

Kus on Ajaxi lagi?

„Niiviisi mängida on Hollandi stiil ja mõtteviis. Ajax jätkab seda, mida Hollandis juba ammu alustati,“ lausub hollandlasest jalgpallitreener Arno Pijpers, kes on Eesti publikule tuttav kui endine FC Flora ja jalgpallikoondise peatreener. 

Ta jätkab: „Mõne aasta eest sain samuti Eestist telefonikõnesid Hollandi jalgpalli kohta (nende rahvuskoondis oli mõõnas – M.T.). Ütlesin toona, et Holland on võrreldes Saksamaa, Itaalia, Inglismaa ja Hispaaniaga väike riik, mistõttu on loogiline, et vahel lähevad asjad hästi, kuid vahel on vaja aega, et uus põlvkond üles kasvatada.

On hea näha, et mul oli selles mõttes õigus, et on sirgunud uued mängijad – de Ligt, [Frenkie] de Jong, van de Beek –, kes suudavad noorusest hoolimata teha häid tulemusi. Hooaja alguses polnud ma nii kindel nende tugevuses võõrsilmängudes, aga nad on tõestanud vastupidist. Ka minu jaoks on nende edu üllatus, aga mitte liiga suur. Oli selge, et seal on mõned silmapaistvad mängijad ja tiim areneb hooaja jooksul.“

Loomulikult on Ajaxi muinasjutuline edu kogu Hollandi jalgpallile suur asi. Klubijalgpallis läks neil viimati nii hästi 2005. aasta kevadel, kui PSV Eindhoven kaotas Meistrite liiga poolfinaalis võõrsilvärava tõttu AC Milanile. Tulpidemaa rahvuskoondis jõudis 2010. aasta MMil finaali ja saavutas 2014. aastal 3. koha, kuid on pidanud nii viimast MMi kui ka EMi televiisorist vaatama.

„See on midagi väga erilist ja olulist,“ hindab Pijpers Ajaxi saavutust. „Ühtlasi näitab see, et mängijate arendamine on hea viis edu saavutamiseks. [Daley] Blind, de Jong, de Ligt ja van de Beek on kõik Ajaxi enda akadeemiast sirgunud.“

Arno Pijpers näeb Amsterdami Ajaxil ka pisikest Meistrite liiga võiduvõimalust. Foto: Martin Ahven

Kus on Ajaxi lagi? Kas nad suudavad 1995. aasta edu korrata ja Meistrite liiga ära võita? „Me oleme nüüd poolfinaalis ja lülitasime eelmises kahes ringis välja kaks turniiri soosikut,“ arutles kapten de Ligt, kes sündis alles neli aastat pärast toda Ajaxi triumfi. „Järgmised mängud tulevad ülikeerulised, kuid sama olid ka eelmised. Seega kes teab?“

Ajaxi serblasest ründaja Dušan Tadic: „Meeskond on jätkuvalt väga näljane. Võime haavata iga vastast. Meie kavatsus on seda seiklust jätkata.“

Pijpersi hinnangul läheb Ajaxil võiduks tarvis ka pisut õnne. Alustuseks näiteks seda, et poolfinaalis tuleks vastaseks Tottenham Hotspur, mitte Manchester City (Tottenham võitis avamatši koduplatsil 1:0).

„Nad väärisid kahtlemata võitu nii Reali kui ka Juventuse vastu. See meeskond mängib praegu nii hästi, et neil on pisike võiduvõimalus täiesti olemas,“ ütleb Pijpers.

Teises teisipäevaõhtuses veerandfinaalis alistas FC Barcelona 3:0 Manchester Unitedi ja marssis koondskooriga 4:0 poolfinaali, kus kohtub paari Liverpool - Porto võitjaga (avamängu Inglismaal võitis Liverpool 2:0). Kaks Barca väravat lõi Lionel Messi (16. ja 20. minutil) ning ühe Philippe Coutinho (61. minutil).

FAKTID

  • Ajax jõudis üheksandat korda Meistrite liiga või selle eelkäija poolfinaali, kuid viimati juhtus see hooajal 1996-97.
  • Ajax on pärast hooaega 2004-05 esimene meeskond väljaspoolt Euroopa viit tippliigat (Inglismaa, Hispaania, Itaalia, Prantsusmaa ja Saksamaa), kes jõudis Meistrite liiga poolfinaali. 
  • Juventus kaotas esimest korda ajaloos ühel Meistrite liiga hooajal kaks kodumängu (lisaks Ajaxile alagrupis 1:2 Manchester Unitedile).
  • Võit Torinos oli Ajaxile Meistrite liigas kolmas järjestikune paremus võõral väljakul. 
  • Ajax on esimene meeskond Meistrite liiga ajaloos, kes läbinud esmalt kolm eelringi ja jõudnud hiljem poolfinaali välja.