Leinaküünlad. Foto: Tiina Kõrtsini
Spordivaria
18. aprill 2019, 11:23

Suri meistersportlane ja mitmekordne Nõukogude liidu tšempion (4)

Teisipäeval 16. aprillil lahkus 75aastasena meie seast üks Eesti paremaid kabetajaid, meistersportlane Arvo-Jüri Rist, kes kabetajate hulgas tuntud siiski rohkem Arvo Risti nime all.

„Teade Arvo Risti jäädavast lahkumisest tuli kõigile ootamatult. Nimelt tähistas Arvo alles 3. aprillil oma 75ndat sünnipäeva, võttis  4.-7. aprillil osa Tartus peetud Eesti meistrivõistlustest vene kabes ning oli 13.-14. aprillil treenerina saatjaks oma hiidlastest kabeõpilastele, kes osalesid Tallinnas kuni 16-aastaste noorte Eesti meistrivõistlustel,“ vahendab Eesti Kabeliit pressiteate vahendusel alaliidu presidendi Tarmo Tulva sõnu.

Silmapaistva kabetajana on Arvo paljukordne Eesti meister, kes esindanud Eestit rohketel välisvõistlustel ja selle kõrval jaganud kabetarkusi suurele hulgale noormängijatele. Ta on olnud Hiiumaal innukas kabe edendaja, kuid kuulunud Hiiumaa koondisesse ka paljudel muudel spordialadel, nagu näiteks võrkpall, kergejõustik, orienteerumine ja lauatennis.

Arvo Rist. Foto: Eesti Kabeliit

Arvo Risti vend Raivo Rist on samuti meistersportlane ning mitmekordne Eesti meister nii vene kui rahvusvahelises kabes. Tema poeg Taivo Rist on ka heal tasemel kabetaja ning mänginud koos isa ja onuga palju kordi Eesti võistkondlikel meistrivõistlustel koos.

Lisaks oma isiklikele kiiduväärsetele kabealastele saavutustele on Arvo pälvinud temaga kokku puutunud inimeste erilise austuse ja lugupidamise oma kõrgete eetiliste tõekspidamiste, töökuse, huumorimeele ja loomupärase tagasihoidlikkusega.

Aastatel 1971 ja 1974 tuli Rist Nõukogude liidu kirikabe meistrivõistlustel kahel korral kullale, lisaks on tal auhinnakapis ka kaks hõbedat ning üks pronks. 

Vene kabes tuli Rist vahemikus 1967 - 2008 kokku 11 korral Eesti meistriks. Lisaks on ta kahel korral triumfeerinud ka kiirkabes ning neljal korral välkkabes. 1967. aastal anti talle meistersportlase tiitel. 

Eesti Kabeliit ja Õhtuleht avaldavad lähedastele kaastunnet.