Caster Semenya küsimusele otsitakse lõplikku lahendust. Kas ta tohib ikkagi naiste seas võistelda?Foto: AFP/Scanpix
Kergejõustik
19. aprill 2019, 17:00

Legendi ennustus: transsooliste pealetung tähendaks naiste spordi surma (16)

Legendaarne briti jooksukuulsus Paula Radcliffe kardab naiste spordi tuleviku pärast. Tema sõnul võib juhtuda, et Caster Semenya tõttu loodavad erandid tekitavad olukorra, et naiste seas hakkavadki pidevalt võistlema transsoolised sportlased.

Olümpiavõitja Semenya tulevikku puudutav kohtuotsus peaks avalikkuse ette tulema järgmisel nädalal. 2008. aastal tippu tõusnud sportlase puhul vaieldakse endiselt, kas ta on naine või mees. Ametlikult ikkagi naine, aga testosteroonitase viitab mehelikele omadustele.

Rahvusvaheline kergejõustikuliit IAAF leiab, et keskmaajooksudes naiste seas võistlemiseks võib testosterooni liitri vere kohta olla kuni viis nanomooli. Seni võis testosterooni esineda kaks korda enam. Tavaliselt on tippsportlastest naistel see näit vahemikus 0,12–1,79.

Semenya peaks piiridesse mahtumiseks ravimeid sööma. Arvutuste järgi läheks tema ajad 800 meetri jooksus viis kuni seitse sekundit kehvemaks. Medalitest võiks Lõuna-Aafrika vabariigi staar seega ainult unistada.

Kui kohtuvaidlus peaks aga Semenya kasuks pöörduma, siis on oodata teiste sportlaste pahameeletormi. „Kas avaksime ukse kõigile transsoolistele sportlastele? Lõpuks võime ehk lihtsalt öelda, polegi vaja testosterooni taset alla viia ega operatsioonil käia. Hakkamegi otsustama vaid sisetunde pealt, kas tahaksin naiste võistlustel kaasa lüüa? See tähendaks naiste spordi surma,“ arutles Radcliffe.

Pikemalt saab Semenyat puudutavast vaidlusest lugeda siit