Rahvusvaheline duell: florakas Vladislav Kreida püüab takistada Nõmme Kalju Prantsuse passiga poolkaitsja Reginaldi söötu.Foto: Stanislav Moshkov
Jalgpall
20. aprill 2019, 10:17

GRAAFIK | Välismaalased jalgpalliliigas: Eesti platsidel müttab väga kireva taustaga mängumehi (11)

Eesti jalgpallimeistrivõistlused on täistuuridel käima läinud. Seega on paras aeg otsa vaadata, milline rahvaste paabel meie vutiväljakutel tänavu ringi müttab.

Esmalt olgu öeldud, et Eesti meistrivõistluste Premium liiga juhendi järgi saab meeskonda registreerida kuni 30 mängijat, kellest 25 peavad olema jalgpallihariduse omandanud Eestis (Eestis treenitud mängijad ehk ETM).

ETM on mängija, kes on kas Eesti kodanik või mängija, kellel on määramata kodakondsus ja tal on Eestis välja antud välismaalase pass. Lisaks loetakse Eestis treenitud mängijaks pallur, kes on sündinud Eestis või kes on mänginud Eesti jalgpalli meistrivõistlustel vähemalt seitse hooaega, sõltumata tema rahvusest ja kodakondsusest.

Sestap ei maksa teha suuri silmi, et Levadia, Nõmme Kalju ja Narva Transi nimekirjast leiab enam kui viis välismaalast. Mõned neist on küll Vene ja Elevandiluuranniku kodakondsed, kuid liigituvad ETMiks ja seega pole jalgpalliliidu mõistes välismaalased. 

Aga milliste vahvate rahvuste esindajad tänavu meie (kunst)muruplatsidel kohalikele konkurentsi pakuvad? Tänase seisuga on kaheksa meistriliiga klubi (Viljandi Tulevik ja FC Kuressaare tuginevad vaid Eesti poistele) registreerinud enda esindusmeeskonda 16 eri välisriigi mängumehi (mullu oli see arv samuti 16, tunamullu 13).

Samas tuleb märkida, et graafikus ei kajastu Levadia kamerunlane Aime Marcelin Gando Biala, Kalju rumeenlane Eugen Zasavitchi ja Transi venelane Dmitri Prošin, sest nad on registreeritud duubelmeeskonda. Reaalsuses võib neid näha ka Premium liiga mängudel. Tallinna Kalevi mängumees Roger Colville Lee peegeldub tabelis Suurbritannia lahtris, sest Bermuda kuulub brittidele.

Ka tänavu tuleb enim leegionäre Venemaalt, kuid nende arv jätkab kahanemist. Tänavu on neid registreeritud kümme, mullu 12 ja tunamullu 15. Eelmise ja üle-eelmise aasta andmeid näeb seotud artiklite rubriigist. 

 
Meistrivõistluste tabeliseis:
Standings provided by Sofascore LiveScore