Sander Raieste (paremal).Foto: Martin Ahven
Korvpall
21. aprill 2019, 13:04

Raieste võtab draft'ist ilmselt nime maha, Baskonia duubliga on kindlasti lõpp (6)

Eesti korvpallis on käsil põnev periood. Lõppeva nädala seisuga on end NBA draft´i üles andnud nii Henri Drell kui ka Sander Raieste. Tõsi, vähemalt neist viimane tõenäoliselt veel sel aastal kaubaks ei lähe.

Õhtuleht püüdis kinni Raieste agendi Gerard Raventose, kes avas lähituleviku plaanide tausta.

„Sander on mänginud Hispaania kolmandas liigas, mistõttu pole ta kuigi nähtav olnud. Baskonia tahtis teda igaks juhuks lähedal hoida, teda ei lubatud mitmel puhul koondise juurde. Ta sai kaasa teha vaid viimases MM-valiksarja kohtumises,“ alustab Raventos.

„Paljud teised noored Sanderi generatsioonist, 1998-99 sünniaastaga mängijad, said end rohkem näidata ja nende nimed on skautidele ja NBA tiimidele palju tuttavamad. Usun, et oli hea idee Sander NBA draft´i üles anda, sest nii pääseb ta pildile.“

Kui Drellil on potentsiaalne kosilane ookeani taga olemas, siis Raieste peale konkreetselt keegi hammast ei ihu. See aga ei tähendaks, et huvi puuduks.

„Sain kohe eile kõne paarilt skaudilt, kes Sanderi kohta infot küsisid. Ta on igal juhul rohkem pildis ja see tuleb kindlasti kasuks,“ selgitab Raventos ning lisab, et huvi on olnud ka varem.

„Käisin eelmisel nädalal Virginias turniiril, kus oli kohal enamik skaute. Draft´i ekspert Jonathan Givony ütles mulle, et mõned klubid olid Sanderi kohta uurinud, hiljem kohtusin nendega. Huvi on olemas, aga ilmselt kui ta ära valitaks, siis teise ringi lõpus.“

Peamine siht on teenida kutse 30. maist – 2. juunini peetavale NBA treeninglaagrisse, kus unistuste liigasse ihkajad oma oskusi näitavad. Raieste saaks end proovile panna väga tugevas seltskonnas. 

„Ilmselt võtame tema nime pärast laagrit nimekirjast maha, et saaks end veel ühe aasta Euroopas tõestada. Jah, meie teame tema võimeid hästi, kuid suures plaanis pole ta kuigi tuntud. Aga võib-olla õnnestub tal end juba laagris pildile mängida. Meil on pärast mõned päevad aega otsustada, oleneb, millist tagasisidet saame,“ arutleb Raventos ning lisab, et kuigi laagrikoht pole kindel, on vägagi tõenäoline, et Raieste kutse saab.

Isegi, kui Raieste NBA draft´is ei osale või teda ära ei valita, siis Baskonia duubelmeeskonnas ta ei jätka. „See on 100% kindel,“ kinnitab agent. „Ta liitub põhimeeskonnaga või läheb kuhugi mujale. Duubelmeeskonna teekond on lõppenud.“

Ta jätkab: „Sander tegi seal kõvasti tööd, harjutas palju individuaalselt, mängis suuri minuteid. Kõik oli korras, aga nüüd on aeg edasi liikuda.

On klubi otsustada, kas nad võtavad ta esindustiimi või mitte. Usun, et meeskonda pääsemiseks on hea võimalus, sest Tadas Sedekerskis, keda samuti esindan, läheb ilmselt NBAsse. Võib-olla saab Sander tema rolli, olla 11.-12. mängija.“

Optimismi lisab tõik, et Raiestest sai tänavuse hooajaga Hispaania kohalik mängija, mis avab sealses liigas välismängijate piirangu tõttu nii mõnegi ukse. Välistatud pole ka muud variandid.

„Sander on koondise eest näidanud, et tema võimed lubavad kõrgel tasemel mängida. Kui mitte Hispaanias, siis loodame leida väljundi mujal, näiteks VTB Ühisliigast. Midagi konkreetset on veel vara öelda,“ tutvustab Raventos tulevikuplaane. „Baskonia teeb oma otsuse tuleval kuul.“