Andres Sõber.Foto: Martin Ahven
Spordiblogi
24. aprill 2019, 17:26

Andres Sõber | Henri Drelli piir on taevas! Usun, et ta on Müürsepa mantlipärija (2)

Esmalt NBA draft’i meestest. Ütlen ausalt, olen suur Henri Drelli fänn. Mulle millegipärast tundub, et siin on tegemist Müürsepa mantlipärijaga. Loodan ja usun seda. Ta on jube andekas. Tean Drelli isa ja ema väga hästi. Siin on geenid väga hästi kokku läinud.

Lauri Markkaneni meenutab Drell ka. Tean tema isa, Pekka Markkaneni, mängis kunagi Soome koondises. Lauri ema oli ka väga kõva plika, ta oli Lappeenranttas, kus ma sel ajal töötasin. Drelliga on sama värk. See osavus ja andekus… ta peab lihtsalt õigesse kohta sattuma. Selle mehe piir on taevas. Sander Raiestest ma nii kõvasti ei arva, isegi lähedale mitte.

***

TalTechi ja Tallinna Kalev/TLÜ Eesti meistrivõistluste poolfinaalist. Siiamaani on käidud sellist jalga, et TalTech on mänginud meeskondlikumalt ja see on olnud nende edu võti. Kalev on rohkem mänginud üks-ühte. Kui TalTech suudab oma nägu säilitada, läheb Kalevil raskeks. Aga kui nad hakkavad Kalevi mänguga kaasa minema, tekib omakorda neil probleeme. Ma arvan, et Kalevil on praegu isegi rohkem võimalusi.

Individuaalset talenti on neil rohkem, mustad poisid on teravad. TalTechil on vastu panna rohkem meeskondlikumat kaitset, aga üks asi on rääkimine, teine asi on tegemine.

Ma ei mäleta, et mul oleks karjääris olnud sellist asja nagu TalTechil, et kevadel on ligi kuu aja pikkune mängupaus. See on omaette teema. Enne nii tähtsaid kohtumisi tuleb nagunii vibra sisse, vahet pole, kui pikk paus olnud on. Aga kui kuu aega pole mänginud, võib vibra suurem olla. Poed selle taha, et pole mängida saanud.

Veerandfinaalis Tartuga ei mänginud Kalev oma potentsiaali välja. Tartul olid head võimalused, aga lõpus nad väsisid ära ja Kalev võttis mõne mängu jõuga ära. Tartu oli sel aastal nõrk. Sellele vaatamata suutsid nad 70 protsenti mänguajast hästi tegutseda, aga nagu ütleb kuulus Phil Jackson: see on meeste mäng! Tartul oli palju noori poisse, leedulased osutusid ka kohati poisteks, mitte meesteks, hakkasid oma rida ajama. Velicka on nagunii täitsa nooruke veel.

Oli oodata, et lõpuks Eestis selline järjestus tuleb, aga väike üllatus oli võib-olla see, et Kalevil läks nii kaua aega, et oma võit ära realiseerida. Pakkusin juba sügisel, et Tartu ei tule nelja hulka.

Mulle on heas mõttes üllatus, et Martin Müürsepal on tekkinud oma joon. Ta on mõtlik ja rahulik, räägib meestele nüansse. Palju emotsioone tal väljaku ääres pole. Ta räägib rahulikult läbi, et nüüd teeme selle asja. Vahepeal on tal mängu lõpus asjad päris hästi sujunud, nagu viimases mängus Tartuga. Ta võttis lõpus minutilise vaheaja, rääkis asjad läbi ja Janar Talts pani tähtsa kolmese.

Martinil on karjääri jooksul olnud treeneriteks palju emotsionaalseid tüüpe, näiteks Dušan Ivkovic. Mina ka, ma ei pane ennast loomulikult temaga ühele pulgale. Aga Martin pole südames kärts-mürts, kes möllab väljaku ääres nagu Rick Pitino. Olen paar korda pärast mänge Martiniga suhelnud ja ta võtab asja südame ja hasardiga. Kogemusi tal veel ei ole, aga võib-olla tuleb see hoopis kasuks.

Olen mõnele inimesele pärast mängu nähvanud või sähvanud, aga sellist asja nagu tegi pärast Kalevi võitu Sten-Erik Jantson… see on totter. Mis sa seal hüppad? See ei ole hea värk. Kui sellise viskega võidad, mis oli nagunii kahtlane, siis ole lihtsalt paigal ja kui tahad, siis hüppa õhku õnnest.

***

Olen aru saanud, et korvpalliliit peaks varsti koondise peatreeneri konkursi välja kuulutama. Üldiselt käib mingi passimine, selle asja võiks kiirelt ära teha. Võrreldes varasemaga on mindud äärmusesse, tahetakse olla jõle ausad. Senimaani pole tehtud mingeid konkursse, Tiit Sokk on lihtsalt paigale pandud.

Aga kes need kandidaadid võiksid siis olla? Lõpuks kukub ikka nii välja, et on Sokk, Sõber, näiteks Gert Kullamäe ja siis ongi kõik. Gert pole mulle seda kinnitanud, aga kuskilt kuulsin, et ta tahab saada peatreeneriks. Sokk tahtvat igal juhul jätkata. Ja ehk sellega ring piirdub. Ma ei taha kedagi solvata, aga ei saa ju panna mõnda noortetreenerit koondise etteotsa.

Kui mind valitakse, siis tahaksin koostööd teha Priit Venega. Olen temaga korra sellel teemal suhelnud, aga siis tal käisid veel mängud ja ta ei tahtnud seda teemat pikalt arutada. Ma ei usu, et Vene oleks valmis startima päris number ühe koha peale. Hooaeg oli ju ka nii nagu ta oli.

Arvan, et Venele peaks Tartus aega andma, ta on Rosenthalid, Kivid ja Eelmäed korralikult tegelema pannud. Mina pean temast igatahes lugu ja temaga oleks tore koos möllata. Ta on rahulikum tüüp ja mina keevalisem. Me paneks kahekesi väga kõva värgi kokku. Kellegi võtaks veel juurde.

***

Meil on Kadrina Karudega veel üks suur mäng, Lääne-Virumaa liiga finaal Väike-Maarja Päästekooliga. Kristo Saage tuleb vastu. Äkki võidame sel hooajal veel teise kulla ka ära.

Aga järgmisel aastal on esiliiga ja vaikselt vaatan juba uusi mehi. Tahan Janar Taltsi. Müürsepp alustas ja lõpetas ju ka minu juures. Okei, Taltsil oli varem ka treenerid, aga meeste tasemel hakkas ta minu käe all mängima. Ütlesin talle, et mis sa enam ootad, meil on see värk, et trenni ei pea tegema. Ta oskab niigi mängida, trenni tehku need, kes ei oska.